Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Populair
Ga naar
 

Is light-chips gezonder dan gewone chips?

Light-chips bevatten wel wat minder calorieën dan gewone chips, maar het verschil is klein. In light-chips zit minder vet dan in gewone chips, maar wel meer koolhydraten. Chips, light en gewone, staan niet in de Schijf van Vijf. Het zijn allebei geen gezonde keuzes.

Met het proefje in het filmpje hieronder tonen presentator Eddy Zoëy en dr.ir. Jenneke Heising aan dat de hoeveelheid calorieën in gewone chips en light-chips niet veel van elkaar verschilt.

Kun je de video niet bekijken? Bekijk de video.

Wat betekent light?

'Light' is een beschermde claim. In light-producten zit óf minimaal 30% minder suiker óf 30% minder vet óf 30% minder calorieën dan in een soortgelijk product. In het geval van light-chips zit er minstens 30% minder vet in. Maar dat betekent niet dat er ook 30% minder calorieën inzit, light-chips bevat maar 10% minder calorieën. Dat komt omdat er in light-chips verhoudingsgewijs meer koolhydraten en eiwitten zitten en die leveren ook calorieën.

Voor af en toe

Light-chips en gewone chips zijn allebei calorierijke producten die je beter alleen bij uitzondering kunt eten. Hieronder zie je wat het verschil is in calorieën, vet, koolhydraten en eiwit tussen gewone chips en light-chips. Voor beide chips soorten geldt dat het vet afkomstig is van de frituurolie en de koolhydraten en eiwit van de aardappels.
 Product Gewone chips (100 gram)  Light-chips (100 gram)   Verschil
 Kilocalorieën  542  490  -10%
 Vet (g)  33  22  -33%
 Eiwit (g)  6  7  +17%
 Koolhydraten (g)   52  64  +23%

Light-frisdrank

Aan light frisdrank is zoetstof toegevoegd in plaats van suiker. Zoetstoffen bevatten nauwelijks calorieën en light-frisdrank dus ook niet. Het verschil in calorieën tussen light-frisdrank en gewone frisdrank is daarom wel groot.

Kun je wel zeggen dat één product gezond is?

Je kunt eigenlijk van één product niet zeggen of het gezond is. Het hangt er namelijk altijd van af hoeveel of hoe vaak je het eet of drinkt. We kunnen dus wel zeggen of een product past in een gezonde voeding. Lees meer.
Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke 2 weken tips en nieuwtjes over gezond, duurzaam en veilig eten in je mailbox.