Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Moet ik speciale dreumesmelk of peutermelk geven?

Speciale dreumesmelk of peutermelk is niet nodig. De extra vitamines en mineralen daarin heeft je kindje niet nodig, als zij of hij gewoon gezond eet volgens de Schijf van Vijf. Soms bevat deze speciale melk zelfs meer calorieën dan gewone halfvolle melk.

Speciale dreumesmelk of peutermelk is niet nodig voor je kind

Soms wordt beweerd dat speciale verrijkte peutermelk nodig is omdat jonge kinderen anders tekorten oplopen, zoals bij ijzer en vitamine D. Maar als je kind gezond eet en je elke dag 10 microgram vitamine D-geeft, krijgt je kind alle bouwstoffen binnen die nodig zijn.

En je creëert de beste basis voor je kind. De kans dat het later gezond en gevarieerd eet is veel groter als je je kind zo jong mogelijk kennis laat maken met verschillende smaken en structuren.

Gezond eten voor je kind

Gezond eten betekent dat je kind vooral gezonde producten uit de Schijf van Vijf eet. Maak je geen zorgen als je kind een keer of een poosje wat slechter eet. Blijf het proberen. Bedenk dat een kind dat groeit en levendig is, genoeg binnen krijgt. Tips die kunnen helpen als je kind in een lust-ik-niet fase zit.

Voedingsadviezen voor dreumes en peuter

Bekijk hoeveel je kind nodig heeft in de Schijf van Vijf voor jou. Voor dreumesen en peuters raden we aan om nog geen sap, frisdrank, snacks, koek en snoep te geven. Dit zijn allemaal producten die wel veel calorieën leveren maar weinig tot geen voedingsstoffen. Met de producten uit de Schijf van Vijf krijgen ze alle voedingsmiddelen binnen die ze nodig hebben om goed te groeien. Wanneer jonge kinderen meer volgens de Schijf van Vijf eten, leren ze eerder gezonde eetgewoonten aan. De kans is dan groter dat je kind later ook gezond en gevarieerd eet.

Vitamine D, ijzer en omega-3-vetzuren

Peuters uit sommige Europese landen krijgen weinig vitamine D en omega-3-vetzuren binnen. Voor jonge kinderen kan ook het lastig zijn om de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid ijzer binnen te krijgen. Maar volgens de EFSA (Europese voedselveiligheidsautoriteit) en de ESPGHAN (The European Society for Paediatric Gastroenterology Hepatology and Nutrition) hoeft dat niet opgelost te worden met speciale dreumes- of peutermelk. Dat kan ook met het aanbevolen vitamine D-supplement en door kinderen te laten eten volgens de adviezen van de Schijf van Vijf.

De volgende adviezen zorgen ervoor dat peuters genoeg vitamine D, ijzer en omega-3-vetzuren binnenkrijgen:

  • Geef kinderen tot 4 jaar elke dag 10 microgram extra vitamine D. Dat is belangrijk voor sterke botten en tanden. Te weinig vitamine D kan rachitis (Engelse ziekte) veroorzaken. Tabletjes of druppels zijn te krijgen bij de apotheek of de drogist.
  • Kleine kinderen krijgen voldoende goede vetten binnen als je elke dag de boterhammen besmeert met margarine. Ook goed is om ze 1 keer per week vis te geven, het liefst vette vis zoals zalm. Daarin zitten vele omega-3-vetzuren, ook wel visvetzuren genoemd.
  • Zorg dat er genoeg vlees of vleesvervangers op tafel staan. Hierin zit namelijk ijzer. Eet je kind weinig of geen vlees of vleesvervangers? Dan is het goed om erop te letten dat hij genoeg ijzer uit plantaardige producten binnenkrijgt, zoals volkorenproducten en groente. Een tip: Het lichaam neemt ijzer uit plantaardige producten beter op als je het eet in combinatie met een bron van vitamine C. Geef bijvoorbeeld fruit op of bij de boterham.

Andere voedingsstoffen

In Nederland komen tekorten op vitamines en mineralen nauwelijks voor. Ook daarvoor is dus geen speciale dreumes- of peutermelk nodig. Niet elk kind haalt de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) vitamines en mineralen. Maar dit leidt niet gelijk tot tekorten. Dat komt omdat voor veel kinderen de ADH hoger is dan ze nodig hebben. De ADH is een streefwaarde, om zeker te zijn dat bijna iedereen voldoende van een voedingsstof binnenkrijgt.

Hoeveel melkproducten heeft je kind nodig?

Melkproducten zijn vooral belangrijk voor de calcium en de vitamines B2 en B12. Twee bekertjes van 150 ml zijn genoeg voor een kind tot 4 jaar. Dat kan halfvolle koemelk zijn, maar ook karnemelk, yoghurt of een sojadrank met toegevoegd calcium en vitamine B12.