Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Wat is duurzamer: groente van de boer of bij de supermarkt?

Groente die van dichtbij komt, bijvoorbeeld van een lokale boer, is niet per se beter voor het milieu dan groente die je in de supermarkt koopt. Hoe efficiënter een product geproduceerd, vervoerd, opgeslagen en verpakt wordt, hoe lager de milieubelasting is.

Supermarkten hebben hun transport heel efficiënt geregeld, zodat ze zoveel mogelijk met volle vrachtwagens rijden. Als je met de auto naar een boerderijwinkel rijdt verbruik je veel meer energie per kropje sla, dan dat een grote vrachtwagen vol groente die brengt naar je supermarkt waar je naar toe kan lopen of fietsen.

Zelf groente kweken

Ook als je zelf groente kweekt kan de opbrengst bijvoorbeeld veel lager zijn dan bij een grootschalige tuinderij die op een plek staat waar het klimaat gunstig is voor een bepaalde groente, waardoor de milieudruk lager is. Natuurlijk kan net die ene tuinderij bij jou om de hoek zijn of op jouw fietsroute liggen, en dan is het wel de meest duurzame optie.

Seizoensgroente

Groente uit de volle grond, de onverwarmde kas en de plastictunnel zijn beter voor het klimaat dan groente uit een verwarmde kas. Als je kiest voor groente van het seizoen is de kans kleiner dat ze uit een verwarmde kas komen.