Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu van de Week Recept van de dag
Probeer bloemkool ook een keer zo
2 personen
30+ minuten
Ga naar
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Populair
Alles over afvallen
Op een gezonde manier afvallen met langdurig... Bestel nu € 12,95
Ga naar
 

Interactief theater: Voor je het weet zijn ze groOt’

Hieronder kun je 10 weetjes bekijken over het interactieve theaterprogramma ‘Voor je het weet zijn ze groOt’.

1. Ouderbijeenkomst met interactief theater

‘Voor je het weet zijn ze groOt’ is een ouderbijeenkomst met interactief theater en interactieve groepsbesprekingen. De acteurs beelden herkenbare situaties uit. Vervolgens zoeken ze samen met het publiek, de ouders, naar oplossingen. De gespreksleider stimuleert de ouders hun ervaringen te delen en geeft waar nodig een toelichting.

2. Versterkt opvoedvaardigheden en ouderopkomst

‘Voor je het weet zijn ze groOt’ is een bijeenkomst over opvoeding, gezond eten en bewegen. Het doel is opvoedvaardigheden van ouders te versterken en de ouderbetrokkenheid binnen leefstijlprogramma’s te vergroten. De ouderopkomst is gemiddeld drie keer zo hoog als bij een traditionele ouderbijeenkomst.

3. Opvoeding centraal bij voeding- en beweegthema’s

De ouders krijgen informatie over hun rol bij het voeding- en beweeggedrag van hun kind, en specifiek de onderwerpen ontbijten, snoepen en snacken, gamen en buitenspelen. De bijeenkomst heeft een positieve insteek. De opvoedkundige onderwerpen die aan bod komen zijn: regels stellen en afspraken maken, het goede voorbeeld geven, aandacht voor het gewenste gedrag, complimenten geven, kind aanspreken en corrigeren.

4. Voor ouders met kinderen van 4 t/m 12 jaar

De ouderbijeenkomst is voor ouders met kinderen op de basisschool (groep 1 t/m 8). Het programma is tevens geschikt voor ouders die de Nederlandse taal in mindere mate beheersen.

5. Past in een breder leefstijlprogramma

Het heeft de voorkeur ‘Voor je het weet zijn ze groOt’ in te zetten in een breder leefstijlprogramma, zoals Lekker Fit! en Jump-in. Zo kan het een bijdrage leveren aan een gezonde leefstijl bij kinderen en de ouderbetrokkenheid daarbij.

6. Kosten vanaf € 700

De ouderbijeenkomst kost ongeveer € 700 tot € 950 per voorstelling en bestaat uit de kosten voor de theatergroep (circa € 650), de gesprekleider (€ 275) en druk van de wervingsmaterialen en het stripboek voor de ouders (meegeefmateriaal) (circa € 40). Het is ook mogelijk om een gespreksleider via DNL Theatercollectief in te huren. De kosten voor de gespreksleider worden dan echter wel wat hoger.

7. De organisatie

Het wordt gegeven door een getrainde theatergroep en een lokale gespreksleider. Het wordt georganiseerd door een GGD of andere partij. De theaterscènes worden verzorgd door DNL Theatercollectief of een door hen getrainde theatergroep. De gespreksleider is een opvoedadviseur of preventiemedewerker. Deze gespreksleider is afkomstig van een lokale/regionale instelling, zoals een welzijnsorganisatie of GGD. De gespreksleider bereidt zich voor met behulp van een handleiding en trainingsfilmpje. De organisatie wordt gedaan door de GGD, gemeente, sportservice of andere partij. De organiserende partij zorgt voor het contact tussen de gespreksleider, school en de theatergroep.

8. Boek een ouderbijeenkomst

Wil je ‘Voor je het weet zijn ze groOt’ voor de eerste keer inzetten en heb je hiervoor financiering? Neem dan contact op met Joka van Dusseldorp van het Voedingscentrum: per mail professionals@voedingscentrum.nl of telefonisch op 070-306 88 10 (ma 13.00 tot 17.00 uur en do van 10.00 tot 13.00 uur). Heb je al vaker Voor je het weet zijn ze groOt ingezet? Neem dan voor boekingen direct contact op met Miriam van Leeuwen van DNL Theatercollectief: info@dnltheatercollectief.nl of 06-26120350. Als je 10 voorstellingen of meer wilt inzetten traint DNL Theatercollectief een theatergroep uit de regio.

9. Vragen stellen aan organisaties al ervaring hebben

Contactgegevens van GGD-en die al eerder een voorstelling hebben georganiseerd:

  • GGD Amsterdam, Rian Pepping, rpepping@ggd.amsterdam.nl
  • GGD Twente, Elles Nijhuis, cursusbureau@ggdtwente.nl
  • Gemeente Rotterdam, Anouk Koppe, a.koppe@Rotterdam.nl
  • Gemeente Harderwijk, Pepijn Albers, p.albers@harderwijk.nl
  • GGD regio Utrecht, Astrid van Ouwerkerk, AvanOuwerkerk@ggdru.nl
  • GGD Haaglanden, Mala Ganpat, mala.ganpat@ggdhaaglanden.nl
  • GGD Hart voor Brabant, Sietske Algera, s.algera@ggdhvb.nl
  • GGD Gelderland-Zuid, Edwin Mulder, EMulder@ggdgelderlandzuid.nl

10. Handleidingen, sheets, wervingsmaterialen, video

Onderstaande materialen mogen vrij gebruikt worden op voorwaarde dat de materialen worden ingezet voor de ouderbijeenkomst ‘Voor je het weet zijn ze groOt’, waarbij de ouderbijeenkomst wordt uitgevoerd zoals bedoeld (zie materialen voor de gespreksleider).

Beschikbaar zijn:

Voor de GGD of organiserende partij

De gespreksleider

Voor de ouders

Materialen voor scholen die ouders willen werven

Informatie over ouderbijeenkomst. Van de wervingsmaterialen zijn 3 versies beschikbaar: een printversie, een voordrukversie en een indrukversie.

Bekijk het begeleidend schrijven (pfd, 2,8 MB) voor het juiste gebruik van de documenten.

Print-bestand Voordruk-bestand Indruk-bestand
Poster groen Poster groen Poster groen
Poster blauw Poster blauw Poster blauw
Poster rood Poster rood Poster rood
Flyer Flyer Flyer
Uitnodigingskaart Uitnodigingskaart Uitnodigingskaart

11. Stel je vragen

Heb je nog vragen? Kijk bij vraag en antwoord (pdf, 2,9 MB) of je vraag ertussen staat. Zo niet, neem dan contact op met onze servicedesk professionals: professionals@voedingscentrum.nl.

Samenwerking

‘Voor je het weet zijn ze groOt’, een interactief theater over opvoeding, voeding en bewegen is een initiatief van GGD Amsterdam en is ontwikkeld in nauwe samenwerking met DNL Theatercollectief, de Hartstichting, het Voedingscentrum en het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen.
Nieuwsbrief voor professionals
Een handig overzicht in je inbox Het belangrijkste nieuws over voeding ontvangen in je mailbox? Over zaken die jou aangaan? Meld je dan aan voor de professionals nieuwsbrief, die 1 keer per maand verschijnt.