Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Y Z
Encyclopedie A-Z

Vogelgriep

Vogelgriep, vogelpest of aviaire influenza wordt veroorzaakt door influenzavirus type A dat zeer besmettelijk is voor kippen en kalkoenen. Het virus verspreidt zich via mest of stofdeeltjes waarin besmette mestdeeltjes zitten. Ook verspreiden sommige watervogels het virus. 

Vogelgriep is over het algemeen niet heel besmettelijk naar mensen. In uitzonderlijke gevallen kunnen mensen vogelgriep krijgen als ze intensief contact hebben met zieke of dode vogels. Dat zijn bijvoorbeeld pluimveehouders. 

Je wordt niet ziek van het eten van kip of eieren van besmette dieren.

Omschrijving

Vogelgriep, vogelpest of aviaire influenza, wordt veroorzaakt door influenzavirus type A dat zeer besmettelijk is voor kippen en kalkoenen. Het virus verspreidt zich via mest of stofdeeltjes in de lucht waarin besmette mestdeeltjes zitten. Ook verspreiden sommige watervogels het virus. 

Ziektebeeld vogelgriep bij kippen en kalkoenen

Vogelgriep is een snel verlopende ziekte, die veel kippen en kalkoenen doodt. Ze raken besmet via direct contact met andere zieke dieren of door blootstelling aan besmet materiaal, zoals mest. 

Gezondheidseffecten

Voor mensen is vogelgriep niet gevaarlijk, ook niet als je kippenvlees of eieren eet van besmette dieren. 

Vogelgriep bij mensen

Het virus kan alleen toeslaan als je intensief contact hebt met zieke of dode dieren, zoals pluimveehouders. Mensen die ziek worden van vogelgriep krijgen dan dezelfde symptomen als bij een gewone wintergriep: koorts, hoofdpijn, spierpijn, hoest of conjunctivitis (oogontsteking). De ziekte vogelgriep verloopt bij mensen meestal mild. 

Als je griep hebt en ook nog eens besmet wordt met vogelgriep is er een kleine kans dat een nieuwe griepvariant ontstaat. Die kan wel besmettelijk zijn voor mensen en een griepepidemie veroorzaken. Deze griep gaat meestal binnen een week over. Ook mensen met luchtwegklachten kunnen beter uit de buurt blijven van kippen en kalkoenen met vogelgriep. Ga als je erg ziek bent naar de huisarts.

Veiligheid

Voorkomen van vogelgriep

De veehouder kan kiezen voor vrijwillige vaccinatie tegen vogelgriep. En in tijden van nood kan de overheid de zogenoemde ‘noodvaccinatie’ verplicht stellen. Lees meer over vaccinatie bij dierziekten

In geval van vogelgriep

Bedrijven waar vogelgriep voorkomt en de omringende bedrijven worden geruimd, zorgvuldig gereinigd en ontsmet. 

Als vogelgriep is vastgesteld, moeten alle aanwezigen op besmette of verdachte pluimveebedrijven verplicht een griepprik halen en virusremmende medicijnen slikken. 

Kip en eieren uit de winkel zijn afkomstig van gezonde kippen. Ook al zijn kip en eieren met vogelgriep veilig om te eten, om het risico op verdere verspreiding van de griep zo klein mogelijk te maken wordt er voor gekozen om kippen met vogelgriep te ruimen. Voor het slachten wordt de gezondheid van alle dieren gekeurd. De leghennen moeten regelmatig gekeurd worden door een dierenarts.