Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Y Z
Encyclopedie A-Z

Vogelgriep

Vogelgriep, vogelpest of aviaire influenza wordt veroorzaakt door influenzavirus type A dat zeer besmettelijk is voor kippen en kalkoenen. Het virus verspreidt zich via mest of stofdeeltjes waarin besmette mestdeeltjes zitten. Ook verspreiden sommige watervogels het virus. 

Vogelgriep is over het algemeen niet heel besmettelijk naar mensen. In uitzonderlijke gevallen kunnen mensen vogelgriep krijgen als ze intensief contact hebben met zieke of dode vogels. Dat zijn bijvoorbeeld pluimveehouders. 

Je wordt niet ziek van het eten van kip of eieren van besmette dieren.

Wat is vogelgriep?

Vogelgriep, vogelpest of aviaire influenza, wordt veroorzaakt door influenzavirus type A dat zeer besmettelijk is voor kippen en kalkoenen. Het virus verspreidt zich via mest of stofdeeltjes in de lucht waarin besmette mestdeeltjes zitten. Ook verspreiden sommige watervogels het virus. 

Ziektebeeld vogelgriep bij kippen en kalkoenen

Vogelgriep is een snel verlopende ziekte, die veel kippen en kalkoenen doodt. Ze raken besmet via direct contact met andere zieke dieren of door blootstelling aan besmet materiaal, zoals mest. 

Kunnen mensen ziek worden van vogelgriep?

Je kunt geen vogelgriep krijgen als je kippenvlees of eieren eet van besmette dieren. Vogelgriep komt bij mensen nauwelijks voor. Alleen in zeldzame gevallen kan de vogelgriep overgaan van dier naar mens. Dit gebeurt eigenlijk alleen als je intensief contact hebt met zieke of dode dieren, zoals pluimveehouders.

Als je griep hebt en ook nog eens besmet wordt met vogelgriep, dan is er een kleine kans dat een nieuwe griepvariant ontstaat. Die kan wel besmettelijk zijn voor mensen en een griepepidemie veroorzaken. Deze griep gaat meestal binnen een week over. Ook mensen met luchtwegklachten kunnen beter uit de buurt blijven van kippen en kalkoenen met vogelgriep. Ga als je erg ziek bent naar de huisarts. 

Wat zijn symptomen van vogelgriep bij mensen?

Mensen die ziek worden van vogelgriep krijgen dezelfde symptomen als bij een gewone wintergriep: koorts, hoofdpijn, spierpijn, hoest of conjunctivitis (oogontsteking). De ziekte vogelgriep verloopt bij mensen meestal mild. 

Hoe voorkom je vogelgriep in de pluimveehouderij?

Als vogelgriep bij wilde (water)vogels wordt geconstateerd, dan wordt vaak overgegaan naar een ophokplicht voor commercieel gehouden pluimvee. Dit om te voorkomen dat bedrijven besmet raken met het virus van wilde vogels.

De veehouder kan kiezen voor vrijwillige vaccinatie tegen vogelgriep. En in tijden van nood kan de overheid de zogenoemde ‘noodvaccinatie’ verplicht stellen. Lees meer over vaccinatie bij dierziekten

Wat gebeurt er als er vogelgriep is in een pluimveehouderij?

Bedrijven waar vogelgriep voorkomt en de omringende bedrijven worden geruimd, zorgvuldig gereinigd en ontsmet. 

Als vogelgriep is vastgesteld, moeten alle aanwezigen op besmette of verdachte pluimveebedrijven verplicht een griepprik halen en virusremmende medicijnen slikken. 

Kip en eieren uit de winkel zijn afkomstig van gezonde kippen. Ook al zijn kip en eieren met vogelgriep veilig om te eten, om het risico op verdere verspreiding van de griep zo klein mogelijk te maken wordt er voor gekozen om kippen met vogelgriep te ruimen. Voor het slachten wordt de gezondheid van alle dieren gekeurd. De leghennen moeten regelmatig gekeurd worden door een dierenarts.

Meer informatie

Lees meer over dierziekten

Of kijk op de website van: