Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Y Z
Encyclopedie A-Z

Varkenspest

Varkenspest is een dierziekte die wordt veroorzaakt door een virus. Het is een zeer besmettelijke en ernstige ziekte voor varkens. Zowel biggen als varkens kunnen eraan overlijden.

Varkenspest is niet gevaarlijk voor de mens. Mensen kunnen niet besmet raken met varkenspest, ook niet als ze besmet vlees zouden eten.

Omschrijving

Varkenspest wordt veroorzaakt door een virus. Het is een zeer besmettelijke en ernstige ziekte voor varkens. Zowel biggen als varkens kunnen eraan overlijden. 

Ziektebeeld 

Varkens met varkenspest hebben koorts, worden sloom, krijgen wonden op de huid en niet te stoppen diarree. Ze hebben last van slappe poten waardoor ze niet normaal kunnen lopen. Ook krijgen ze longontsteking en een oogslijmvliesontsteking, dat herkenbaar is aan zwarte randen om de ogen en tranende ogen. Bij zeugen kan daarnaast ook sprake zijn van vroeggeboorte en geboorteafwijkingen. Zowel biggen als varkens kunnen eraan overlijden.

Gezondheidseffecten

Geen varkenspest bij mensen

Varkenspest is niet gevaarlijk voor de mens. Mensen kunnen niet besmet raken met varkenspest, ook niet als ze besmet vlees zouden eten. 

Veiligheid

Vlees uit de winkel is altijd afkomstig van gezonde dieren. Als varkenspest uitbreekt, wordt er een stop gezet op alle export van varkens. Varkens met varkenspest worden afgemaakt om te voorkomen dat de ziekte zich verder verspreidt.