Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Y Z
Encyclopedie A-Z

Varkensgriep

Varkensgriep is een griep bij varkens die binnen 1 à 2 weken weer geneest. Mensen kunnen varkensgriep krijgen als ze in contact komen met zieke varkens, maar dit is ongevaarlijk. Verschijnselen lijken op een gewone griep. 

Het virus is alleen aanwezig in de luchtwegen van het varken, dus niet in het varkensvlees. Mensen kunnen daarom niet besmet raken door het eten van varkensvlees. Varkens met varkensgriep worden niet gedood.

Omschrijving

Varkensgriep is een griep bij varkens die wordt veroorzaakt door influenzavirus type A. Varkens genezen volledig binnen 1 à 2 weken. Ze kunnen hoge koorts, ademhalingsproblemen en longbeschadigingen krijgen. 

Gezondheidseffecten

Het varkensgriepvirus is alleen aanwezig in de luchtwegen van het varken, dus het zit niet in het vlees. Mensen kunnen daarom niet besmet raken door het eten van varkensvlees. Mensen die in contact komen met zieke varkens kunnen er wel mee besmet raken, maar dit is ongevaarlijk. Varkensgriep verspreidt zich niet van mens op mens. De ziekteverschijnselen bij mensen zijn vergelijkbaar met de gewone griep, maar over het algemeen minder ernstig: koorts, spierpijn, keelpijn, hoest en vermoeidheid. 

Veiligheid

Zieke dieren worden niet gedood omdat het gaat om een ongevaarlijke en milde ziekte en omdat het vlees niet aangetast wordt. De ziekte is dan ook niet aangifteplichtig. Dus een veehouder hoeft niet te melden dat er varkens ziek zijn. Ook mensen hoeven zich niet bij de huisarts te melden als ze ziek zijn van varkensgriep.