Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Y Z
Encyclopedie A-Z

Transvet

Transvet komt van nature voor in melk en vlees van herkauwers zoals koeien en schapen. Verder kan het zitten in harde margarines, frituur-, bak- en braadvetten en in gebak, koek en snacks.

Transvet is nog slechter voor de gezondheid dan verzadigd vet. Het verhoogt het risico op hart- en vaatziekten. 

Door zoveel mogelijk te kiezen voor vloeibaar of zacht vet en niet te veel koek, gebak en snacks te eten, beperk je de inname van transvet. 

Omschrijving

Transvetzuren zijn een type onverzadigde vetzuren. In de praktijk spreken we niet over transvetzuren, maar over transvet. 

Onverzadigd vet is over het algemeen goed voor de gezondheid, maar transvet niet. Dat heeft te maken met de scheikundige structuur: de keten van een transvetzuur is inflexibeler, hierdoor kan het lichaam dit type vet moeilijker verwerken. 

Bronnen van transvet

Transvetten komen van nature voor in bepaalde producten of ze ontstaan bij het industrieel gedeeltelijk harden van vetten. Bij het volledig harden van onverzadigd vet ontstaan geen transvetzuren. 

Van nature in producten

In melk en vlees van herkauwers zoals koeien en schapen komt transvet van nature voor. Ook melkproducten als kaas en roomboter bevatten dus transvet. Het ontstaat in hun maag onder invloed van darmbacteriën. Dit proces wordt biohydrogenering genoemd. 

Gedeeltelijk harden van vet

Het industrieel gedeeltelijk harden van vet is een bewerkingsproces van oliën en vetten om de houdbaarheid te vergroten en om de structuur steviger te maken. Daardoor kan het gebruikt worden voor de bereiding van harde margarines, frituur-, bak- en braadvetten en voor het maken van gebak, koek en snacks.

Vroeger konden zulke harde margarines en bak- en braadvetten veel transvet bevatten. Het was de belangrijkste bron van transvet in voeding. Tegenwoordig zit er veel minder transvet in deze producten door aanpassing van de techniek en het gebruik van andere grondstoffen. 

Frituren gebeurt steeds meer met vloeibare vetten. Binnen de ambachtelijke bakkerijsector komen nog grote verschillen voor in hoeveelheden transvet in koekjes en gebak. 

Nu industriële transvetzuren grotendeels zijn verwijderd uit de Nederlandse voeding, leveren dierlijke transvetzuren de grootste bijdrage aan de totale hoeveelheid transvetzuren in voeding. 34% van de totale transvetzuren komt uit zuivel en 15% uit vlees. Halfvolle en magere melk bevatten geen transvet en staan in de Schijf van Vijf.

Gezondheidseffecten

Transvet is nog slechter voor de gezondheid dan verzadigd vet. Uit onderzoek blijkt dat zowel industrieel als dierlijk transvet ongunstig zijn voor de gezondheid.

Zowel dierlijk als industrieel transvet verhoogt het LDL-cholesterolgehalte van het bloed. LDL-cholesterol is niet goed voor de bloedvaten. Bovendien verlaagt transvet het HDL-cholesterol. Transvet verhoogt op deze manier het risico op hart- en vaatziekten. Er is ook een direct verband gevonden tussen een hoger risico op hartziekten bij een hogere inname van transvet en industrieel transvet.

De verhouding van het LDL- en HDL-cholesterol in het bloed is ook belangrijk. Lees meer bij cholesterol

Gezondheidseffecten van CLA

Het belangrijkste transvetzuur in zuivel en vleesproducten is vacceenzuur. Dit wordt in de maag van het dier gedeeltelijk omgezet in geconjugeerd linolzuur (CLA). Koeien die buiten grazen geven melk met een wat hoger CLA-gehalte dan dieren die in de stal gras of ander voer krijgen. 

Uit onderzoek bij proefdieren en laboratoriumonderzoek zijn er aanwijzingen gevonden voor mogelijk positieve effecten van CLA, zoals een lager risico op kanker, een betere weerstand, een betere lichaamssamenstelling met minder vet en meer spier, en gewichtsverlies. Proefdieren sloegen minder vet op en verbrandden meer vet. 

De resultaten van onderzoek bij de mens zijn minder overtuigend. Er is geen effect gevonden op het lichaamsgewicht. Het blijkt wel dat ook CLA het LDL-cholesterol verhoogt. 

Voedingsadvies

Omdat transvet niet goed is voor de gezondheid, is het aanbevolen transvet zoveel mogelijk te beperken. Door zoveel mogelijk te kiezen voor vloeibaar of zacht vet en niet te veel koek, gebak en snacks te eten, beperk je de inname van transvet. 

Hoeveel transvet maximaal?

De Gezondheidsraad raadt aan om te zorgen dat niet meer dan 1% van de calorieën die je op een dag nodig hebt van transvet komt.

Voor een vrouw die 2.000 kilocalorieën per dag binnenkrijgt, komt dit neer op niet meer dan zo’n 2 gram transvet per dag. Voor een man die gemiddeld 2.500 kilocalorieën per dag eet, komt dit neer op maximaal zo’n 3 gram.

Eten bevat altijd wel wat transvet. Gemiddeld eten we in Nederland ongeveer 0,7 gram transvet per dag. Dat is dus minder dan de bovengrens van de Gezondheidsraad. De inname in Nederland voldoet dus aan de aanbeveling van de Gezondheidsraad. Dit komt mede doordat het gehalte aan transvetzuren in producten de afgelopen jaren aanzienlijk is verminderd.  

Herkennen van transvet

Het is moeilijk na te gaan of een product transvet bevat, want het is niet verplicht om transvet op het etiket te vermelden. 

Het gebruik van gedeeltelijk geharde olie of vet staat wel altijd vermeld op de verpakking van producten. Er staat dan bij de ingrediënten ‘plantaardig vet, gedeeltelijk gehard’ of ‘gehydrogeneerd vet’. Hieruit is niet af te leiden hoeveel transvet er in het product zit.

Meer advies

Bij vetten staan de adviezen voor alle typen vet bij elkaar.