Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op twee manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Populair
Ga naar

Elke dag een ei, kan dat?

5 nieuwe feiten en fabels over eieren

Op de website 'De Waarheid op Tafel' worden fabels en feiten ontrafeld. Bekijk de nieuwe stellingen over eieren, zwangerschap en voedselverspilling. 

Wat denk jij?

Smaakversterkers

Smaakversterkers zijn stoffen die aan voedingsmiddelen worden toegevoegd om een smaak intenser te maken, of om een nare smaak te maskeren. Alle smaakversterkers hebben een E-nummer. Dat betekent dat de Europese autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) de stoffen gecontroleerd heeft en veilig vindt. 

De meeste smaakversterkers zijn natuurlijke of natuuridentieke stoffen die in het lichaam in veel hogere concentratie voorkomen dan in de voeding. 

Zelfs als je heel veel producten met smaakversterkers eet, kan je er niet te veel van binnenkrijgen. Producten met smaakversterkers kunnen daarom levenslang dagelijks gegeten worden. Dat is niet slecht voor de gezondheid.

Omschrijving

Smaakversterkers voegen fabrikanten aan voedingsmiddelen toe om ze lekkerder te laten smaken. Smaakversterkers hebben een E-nummer.

Er zijn verschillende soorten smaakversterkers.

  • L-glutamaten: zijn natuurlijke stoffen die een zoute smaak versterken. Ze versterken de umami-smaak van hartige voedingsmiddelen, zoals vlees, vis, champignons en hartige snacks.
  • Ribonucleotiden: zijn natuurlijke stoffen die de umami-smaak van L-glutamaten versterken.
  • Glycine: is een natuuridentieke stof die een zoete smaak versterkt en een zoute, zure en bittere smaak remt.
  • Intensieve zoetstoffen: worden in hele kleine hoeveelheden als smaakversterker gebruikt. Ze versterken de zoete smaak van suiker en natuuridentieke zoetstoffen (polyolen). 
  • Zinkacetaat heeft een verkoelend effect in de mond en versterkt een bittere smaak.

Smaakversterker

Kan voorkomen in

L-glutamaten en ribonucleotiden

hartige producten, zoals vleeskruiden, soepen, sauzen en bouillons, vleeswaren, hartige snacks en Chinees eten

 

Glycine

alle productcategorieën en tafelzoetstoffen

 

Intensieve zoetstoffen als smaakversterker

producten met verlaagd suikergehalte en/of verlaagd energiegehalte, zoals frisdranken, melkdranken, ijs, jam, vruchtenmoes en vruchtennectar

 

Zinkacetaat

kauwgom

Zoutreductie

De laatste jaren wordt er bij voedingsmiddelenfabrikanten erg op aangedrongen om het zoutgehalte van hartige producten te verlagen. Een te hoge zoutinname kan namelijk zorgen voor een verhoogde bloeddruk, en daarmee vergroot je het risico op hart- en vaatziekten. Door L-glutamaat, en soms ook ribonucleotiden, toe te voegen aan hartige producten, is minder zout nodig om toch een lekkere smaak te krijgen.

Gezondheidseffecten

Producten met smaakversterkers kunnen zonder enig gezondheidseffect levenslang dagelijks worden gebruikt. L-glutamaten, ribonucleotiden en glycine komen in veel hogere hoeveelheid voor in het menselijk lichaam dan in de voeding. Van deze stoffen kon geen giftige dosis worden vastgesteld. Ze hebben daarom dus ook geen aanvaardbare dagelijkse inname (ADI). Intensieve zoetstoffen als smaakversterker zitten in een veel lagere concentratie in het product dan bij gebruik als intensieve zoetstof. De ADI is voor deze kleine hoeveelheden niet relevant.

Zink is een onmisbaar mineraal voor het lichaam. De hoeveelheid zinkacetaat in kauwgom draagt vrijwel niets bij aan de hoeveelheid zink die je dagelijks nodig hebt. 

Veiligheid

In de Europese verordening die gaat over het gebruik van smaakversterkers, staat aan welke levensmiddelen de verschillende smaakversterkers mogen worden toegevoegd. Ook staat er in wat het maximum toegelaten gehalte is. De in de EU toegelaten smaakversterkers zijn uitgebreid onderzocht op veiligheid door de WHO en de EFSA

Er gelden dezelfde veiligheidseisen als bij andere E-nummers.

Voedingsadvies

Producten met E-nummers kun je veilig eten. Dat geldt ook voor smaakversterkers. Zelfs als je veel producten met smaakversterkers eet, bijvoorbeeld hartige snacks, soepen, sauzen en kauwgom, krijg je niet te veel smaakversterker binnen.

Overgevoeligheid

Heb je last van voedselovergevoeligheidsreacties, dan komt dat niet door smaakversterkers. Bij dergelijke reacties, is het advies om contact op te nemen met een huisarts of allergoloog, om er achter te komen wat de oorzaak is van de overgevoeligheidsreactie.

E-nummer zoeker

Wil je weten wat een bepaald E-nummer doet en waar het in kan zitten? Zoek hieronder het E-nummer op waarover je meer wilt weten.

E-Nummers

Voer een e-nummer in of een benaming van een etiket.

Weekmaker Verschillende weekmaker:
E570 Vetzuren (lineaire)

Etiket

Op het etiket staat een smaakversterker aangegeven met de term ‘smaakversterker’ gevolgd door de naam van de smaakversterker of het E-nummer. 

Bij producten met een laag suikergehalte waaraan intensieve zoetstoffen als smaakversterker zijn toegevoegd, moet op het etiket bovendien vermeld worden: ‘verlaagd suikergehalte’ en/of ‘verlaagd energiegehalte’.