Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Y Z
Encyclopedie A-Z

Ongedierte

Ongedierte, zoals insecten, muizen en ratten, kan een plaag zijn in huis. De plaagdieren komen op eten af, vooral op graanproducten.

Gooi producten die aangetast zijn door ongedierte weg. Op ongedierte of de uitwerpselen hiervan kunnen ziektekiemen aanwezig zijn. Hier kun je ziek van worden.

Voorkom een ongedierteplaag in huis door graanproducten in goed sluitende voorraadbussen te bewaren en de voorraad regelmatig te controleren. 

Ongedierte, zoals insecten, muizen en ratten, kan een plaag zijn in huis. De plaagdieren komen op eten af.  

Insecten zoals de rijstmeelkever, meelmot en graanklander komen vooral af op de geur van graanproducten. Insectenplagen ontstaan door vocht en warmte. Kevers en hun larven kunnen in diverse graanproducten gaan zitten. Bijvoorbeeld in maïs, pasta of rijst. Muizen en ratten worden ook aangetrokken door ander losliggend eten en de geur van vuilnis.  

Rijstmeelkever 

De rijstmeelkever is een roodbruine kever van 3 tot 4 millimeter dat voorkomt in bloem, meel en andere graanproducten, maar ook in chocolade en melkpoeder. Bij een temperatuur van boven de 20 ºC kan de kever groeien. Hun voorkeurstemperatuur ligt tussen de 30 en 35 °C. Aangetaste producten zijn te herkennen aan een muffe en zure lucht. 

Meelmot 

De meelmot is een grijs vlindertje van ongeveer 1 centimeter. De eitjes zitten alleen in meel of bloem. Bij een temperatuur boven de 13 ºC verandert het eitje in een rups en daarna in een mot. De rupsen spinnen kleverige draden, waardoor in bloem of meel kluitjes ontstaan. De draden zijn vooral in de hoeken van de verpakkingen zichtbaar.

Graanklander 

De graanklander is een donkerbruin kevertje van 4 tot 5 millimeter. Vrouwelijke graanklanders boren met hun snuit gaten in hele graankorrels, zoals rijst en gedroogde maïskorrels. Ze leggen daarin eieren, waaruit witte larven ontstaan die zich voeden met de korrelinhoud. 

Kakkerlakken

Van alle soorten ongedierte die je in huis kunt hebben, zijn kakkerlakken een van de vervelendste. De kruipende insecten planten zich snel voort, waardoor een paar kakkerlakken gemakkelijk een plaag kunnen worden. In dat geval zijn professionele bestrijders nodig die (giftige) chemische middelen inzetten. 

Muizen en ratten 

Muizen en ratten komen af op graanproducten zoals rijst of brood en op andere etenswaren waar zij bij kunnen komen. Ze komen ook af op de geur van vuilnis. In huis komen het vaakste muizen voor.

Fruitvliegjes

Fruitvliegjes houden van warmte en rotting. Op warme plaatsen in de buurt van (over)rijp of rottend fruit of andere etensresten, leggen ze hun eitjes. Dat kan in de voorraadkast of op het aanrecht, maar ook bijvoorbeeld in de vuilnisbak. Zo kunnen ze bacteriën overdragen van het fruit naar het andere eten.  Zo bestrijd je fruitvliegjes.

Gezondheidseffecten

Ongedierte kan besmet zijn met ziekteverwekkende bacteriën. Insecten, muizen en ratten kunnen deze gemakkelijk verspreiden, bijvoorbeeld via uitwerpselen en urine.

Het aangetaste eten kan ernstige ziekten veroorzaken zoals een infectie met salmonella of ziekte van Weil. De ziekte van Weil is een ernstige ziekte die de nieren en lever aantast en met antibiotica behandeld moet worden. Goed verhitten doodt de bacteriën, dus gekookt eten veroorzaakt geen ziekten.

Voedingsadvies

Eten dat in aanraking is gekomen met ongedierte moet worden weggegooid om ziekte te voorkomen. 

Muizen, ratten of een insectenplaag in huis voorkomen

Om ongedierte buitenshuis te houden gelden de volgende adviezen:

  • Bewaar graanproducten in goed sluitende voorraadbussen en controleer de voorraad regelmatig. Bewaar granen en graanproducten koel, donker en droog. Zo blijven ze het langst houdbaar. Goede plekken zijn: een voorraadkast, een trapkast of bijkeuken, liefst laag bij de grond. 
  • Ruim gemorst voedsel altijd direct op en leeg de vuilnisbak regelmatig. Gebruik een vuilnisbak met een deksel erop die goed afsluit. Muizen komen af op de geur van vuilnis.
  • Voorkom dat muizen en ratten binnen kunnen komen. Maak spleten en kieren dicht met staalwol en scherm luchtroosters af met fijn ijzerdraad.

Kakkerlakkenplaag voorkomen

Voorkom kakkerlakken door de keuken goed schoon te houden. Kakkerlakken zitten graag in de buurt van eten en vocht.

Meld ongedierte in de horeca of winkels

Ongedierte, zoals muizen en ratten, mogen niet aanwezig zijn op plekken waar eten wordt bereid of bewaard. Als je signalen van ongedierte ziet in de horeca of een winkel waar ze eten verkopen, dan kun je een klacht indienen bij de NVWA. Dit kan via het klachtenformulier of via het telefoonnummer 0900 - 03 88.

Meer informatie

Meer over ongedierte op de site van: