Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Y Z
Encyclopedie A-Z

Gegarandeerde Traditionele Specialiteit

Gegarandeerde Traditionele Specialiteit keurmerk betekent dat het product een bijzonder traditioneel karakter heeft, vanwege de samenstelling of bereidingswijze. Een voorbeeld is de Nederlandse boerenkaas.

Wat betekent het Gegarandeerde Traditionele Specialiteit-keurmerk?

Gegarandeerde Traditionele Specialiteit betekent dat het product een bijzonder traditioneel karakter heeft, vanwege de samenstelling of bereidingswijze. ‘Traditioneel’ betekent een onveranderd en aantoonbaar gebruik op de EU-markt voor minimaal 30 jaar. Er is geen link met een geografische regio.

Een voorbeeld is de Nederlandse boerenkaas. Alleen Nederlandse kaas die bereid is op de boerderij met rauwe melk volgens een traditionele en gecontroleerde bereidingswijze, mag als boerenkaas worden verkocht. 

Een ander voorbeeld is basterdsuiker. De naam basterdsuiker wordt al van oudsher gebruikt om het product aan te duiden en was vroeger een naproduct (een bastaard) van witsuiker. Ook suikerstroop is een voorbeeld. Het wordt verkregen uit de stroperige vloeistof die overblijft bij de bereiding van suiker uit suikerbieten.

Een laatste voorbeeld is Hollandse maatjesharing of Hollandse Nieuwe. Alleen de jonge haringen die op de traditionele Nederlandse manier zijn gekaakt, gerijpt en gezouten, mogen zo worden genoemd. 

Bekende voorbeelden uit Europa zijn Mozzarella en Serranoham.


Toezicht

Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, www.nvwa.nl

Meer informatie

Europese Commissie 

Overzicht: www.rvo.nl