Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Y Z
Encyclopedie A-Z

EHEC

EHEC is een verzamelnaam voor een type bacterie binnen de E. coli bacteriën. EHEC staat voor Enterohemorragische Escherichia Coli. 

EHEC kan een voedselinfectie veroorzaken. Het kan voorkomen op rauw rundvlees, rauwe groente en rauwe melkproducten.   

Besmetting kan voorkomen worden door hygiënisch te werken en vlees goed gaar te bakken. Vooral na het aanraken van rauw vlees, is het belangrijk om handen goed te wassen.

Omschrijving

EHEC is een bacteriesoort binnen de E. coli bacteriën. EHEC staat voor Enterohemorragische Escherichia Coli. Deze bacteriën kunnen in het maagdarmstelsel van dieren en mensen zitten en daar een voedselinfectie veroorzaken. Dit komt door de gifstof shigatoxine die ze aanmaken. 

Gezondheidseffecten

Na besmetting met sommige soorten EHEC merk je niets of heb je milde ziekteverschijnselen zoals diarree. Andere soorten veroorzaken na besmetting heftige bloedingen in de darmen. Dat bloed komt met de diarree mee naar buiten.  

Hemolytisch uremisch syndroom

In 2 tot 7 % van de gevallen veroorzaakt EHEC het hemolytisch uremisch syndroom (HUS). De patiënt heeft dan last van braken, misselijkheid en buikkrampen en kan ernstige schade aan de nieren oplopen. HUS is een levensbedreigende ziekte waar mensen aan kunnen overlijden. Ontwikkeling van HUS komt vooral voor bij kinderen tot 5 jaar en bij ouderen.  

Hamburgerziekte

Eén van de bekendste soorten EHEC die ernstige klachten geeft is E. coli O157:H7 oftewel STEC O157. Voedselinfectie door deze bacterie staat bekend onder de naam ‘hamburgerziekte’, omdat in Amerika slecht doorbakken hamburgers de oorzaak waren voor vele besmettingen met deze bacterie. Het RIVM schat dat in Nederland jaarlijks zo’n 2100 gevallen van infectie met STEC 0157 voorkomt, waarvan 850 door besmet voedsel. Andere varianten van E. coli veroorzaken 2 tot 4 keer zo veel infecties.   

E. coli O104:H4

In Duitsland heeft de variant E. coli O104:H4 in mei 2011 zeer veel mensen besmet. Dit type is zeldzaam. Hij is wel eerder bij mensen gezien, maar heeft niet eerder tot een grote uitbraak geleid. In Duitsland hebben veel mensen maag- en darmklachten gekregen. Bij een groot deel van de patiënten heeft het ernstige nierschade veroorzaakt (HUS). Tientallen mensen zijn zelfs overleden. 

Deze variant heeft zich aangepast en is niet 100% EHEC.  Hij heeft ook genen van andere types E. coli, zoals EAEC (Enteroaggregatieve E. coli). Hierdoor kan deze bacterie zich heel goed hechten aan de darmwand en zijn er weinig bacteriën nodig om iemand ziek te maken. Ook is deze variant resistent tegen veel antibiotica. Dit komt omdat hij het enzym ESBL produceert, dat antibiotica afbreekt.  

Risicogroepen

Vooral jonge kinderen, ouderen, zwangere vrouwen en mensen met weinig weerstand zijn gevoelig voor besmetting met EHEC.

Veiligheid

Besmetting door EHEC kan plaatsvinden via:

  • voedsel zoals rauw vlees, rauwe melk, rauwe groente, kiemgroente en onverhitte vruchtensappen 
  • besmet oppervlaktewater 
  • contact met dieren 
  • contact tussen mensen, met name in de huiselijke kring 

Voedingsadvies

Tijdens de ziekte zijn EHEC patiënten besmettelijk via de ontlasting. Dit kan ongeveer 2 maanden duren. Verdere verspreiding kan voorkomen worden door goed de handen te wassen na toiletbezoek en voor het koken.   

Om besmetting met EHEC te voorkomen gelden de volgende adviezen:

  • Eet geen rauw vlees of drink geen rauwe melk. Proef ook niet van rauw gehakt. 
  • Bak vlees goed gaar. 
  • Was rauwe groente, zoals sla, grondig onder stromend water. 
  • Dompel kiemgroenten, zoals taugé onder in kokend water voor gebruik. 
  • Was je handen goed onder stromend water, vooral na toiletbezoek, voor het koken en na contact met dieren, bijvoorbeeld bezoek aan de kinderboerderij. 
  • Voorkom kruisbesmetting. Prik niet met hetzelfde bestek in rauw vlees en daarna in gaar eten. Gebruik nooit dezelfde ondergrond voor rauw vlees en daarna voor gaar eten.

Meer informatie

Rijksinstituut voor volksgezondheid en milieu: www.rivm.nl 
Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit: www.nvwa.nl 
European Food Safety Authority: www.efsa.europa.eu
Wereldgezondheidsorganisatie: www.who.int