Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Populair
Ga naar
 

DMAA (dimethylamylamine) wordt soms aan voedingssupplementen toegevoegd. Deze supplementen claimen te helpen bij het afvallen of prestaties te verbeteren. De werking is nooit bewezen. 

De stof is verboden in Europa, omdat de veiligheid ervan niet is vastgesteld. DMAA staat op de dopinglijst. 

Bijwerkingen die bekend zijn van DMAA zijn: trillen, slapeloosheid, angstaanvallen, misselijkheid, vermoeidheid en concentratieproblemen. Het is in enkele gevallen in verband gebracht met hersenbloedingen en acute hartaandoeningen.  

Omschrijving

DMAA (dimethylamylamine) wordt soms illegaal aan voedingssupplementen toegevoegd. Deze supplementen claimen te helpen bij het afvallen of prestaties te verbeteren, in pre-workout formules (in te nemen vóór het sporten). 

Veiligheid

DMAA valt onder de stimulerende middelen en staat daarom op de dopinglijst. De stof is verboden in Europa, omdat de veiligheid ervan niet is vastgesteld. 

Wanneer je een voedingssupplement koopt, via bijvoorbeeld internet 
kun je DMAA herkennen aan de volgende vermeldingen op de verpakking: 

  • 1,3-dimethylamylamine 
  • 4-methyl-hexaan-2-amine 
  • 2-amine-4-methyl-hexaan
  • dimethylpentylamine 
  • forthaan 
  • geranamine 
  • geranium 
  • methylhexanamine

Gezondheidseffecten

De werking van DMAA is nooit bewezen.

Bijwerkingen die bekend zijn van DMAA zijn: trillen, slapeloosheid, angstaanvallen, misselijkheid, vermoeidheid en concentratieproblemen. DMAA is in enkele gevallen in verband gebracht met hersenbloedingen en acute hartaandoeningen.   

Eetwissel maken?
Met een Eetwissel maak je vandaag al een kleine stap binnen wat je nu al eet. Bij elke wissel zorg je beter voor jezelf en het milieu.