Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Y Z
Encyclopedie A-Z

Colitis ulcerosa

Colitis ulcerosa is een langdurende ontsteking van de dikke darm waarbij zweren ontstaan. De ziekte uit zich onder andere in met bloed en slijm vermengde diarree, vermoeidheid en een opgezette buik.

De behandeling van colitis ulcerosa gaat vooral met medicijnen. Hiernaast geldt het advies om regelmatig te eten en te drinken. Meestal is een speciaal dieet niet nodig. Eventueel kan de arts of een diëtist kijken naar een persoonlijk voedingsadvies.

Omschrijving

Colitis ulcerosa is chronische ontstekingsziekte van de dikke darm waarbij zweren ontstaan. De dikke darm is onderdeel van je spijsverteringskanaal. Zweren zijn kleine ontstekingen in de darmwand. De ontsteking zit alleen in het slijmvlies aan de binnenkant van de dikke darm. Colitis ulcerosa wordt ook wel genoemd onder de verzamelnaam inflammatory bowel disease (IBD).

Oorzaken van colitis ulcerosa

Bij het ontstaan van colitis ulcerosa spelen verschillende factoren een rol. Dit zijn onder andere het afweersysteem, erfelijkheid, bacteriën in de darm, stress en roken. De ontstekingen komen in ieder geval niet door een infectie.

In de meeste gevallen ligt de oorzaak bij een combinatie van diverse factoren. Stress heeft kan bijvoorbeeld een verergerende werking hebben op de ontstekingen. 

Gezondheidseffecten

Symptomen van colitis ulcerosa zijn onder andere met bloed en slijm vermengde diarree, vermoeidheid en een opgezette buik.

De klachten en de behandeling van colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn lijken in sommige aspecten op elkaar. Een belangrijk verschil is de plaats en de aard van de ontstekingen.

Een goede behandeling en controle zijn gewenst, want mensen met een chronische darmontsteking hebben een licht verhoogd risico op het krijgen van darmkanker. 

Voedingsadvies

Colitis ulcerosa wordt vooral met medicijnen behandeld. Stress, een ongezonde voeding- en leefstijl en mogelijk ook alcoholgebruik kunnen de klachten erger maken. Het advies geldt daarom om regelmatig te eten en te drinken en voldoende nachtrust te houden.

Een gezond en gevarieerd voedingspatroon is belangrijk om in goede conditie te blijven. Meestal is een speciaal dieet niet nodig voor mensen met een chronische darmontsteking.

Doordat de darmwand ontstoken is kan de opname van voedingsstoffen minder goed verlopen. Ook kan door verminderde eetlust, bepaalde medicijnen of diarree en bloedverlies een tekort ontstaan aan sommige vitamines of mineralen. Met de arts of diëtist moet bekeken worden of het raadzaam is deze aan te vullen of dat er een speciaal voedingsadvies nodig is.