Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg. Je kunt de webanalyse cookies instellingen aanpassen.
Menu van de Week Recept van de dag
Zachtjes sudderen
2 personen
30+ minuten
Ga naar
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Kookboek Groente
Groenten zijn prachtige producten uit de... Bestel nu € 12,95
Populair
Alles over afvallen
Afvallen zonder dieet is de beste manier... Bestel nu € 9,95
Ga naar
 

Hoe krijg ik voldoende vezels binnen?

Van vezels krijg je een vol gevoel en daardoor grijp je minder snel naar snacks. Zo helpen vezels tegen overgewicht. Ook zijn vezels goed voor de stoelgang. Volkoren producten verlagen de kans op hartziekten en voedingsvezel verlaagt de kans op beroerte. Volkorenproducten en vezels hangen verder samen met een lagere kans op diabetes type 2 en darmkanker. Hier zitten ze in:

  • Volkoren producten
  • Groente
  • Fruit
  • Peulvruchten
  • Noten
Zie je bij deze 5 vezelrijke producten iets wat jij wel meer zou willen eten? Bekijk de bijbehorende tip:

Tip voor meer volkoren producten

Het zijn vooral de vezels uit volkoren producten die de kans op hartziekten verkleinen. Volkorenbrood, volkoren ontbijtgranen, volkoren pasta, zilvervliesrijst… ze zitten veel voller met vezels dan hun witte varianten. Nog meer voordeel: volkoren producten zijn ook voller van smaak. Bekijk meer volkorentips


Tip voor meer groente

Groente kan altijd en overal. Lees hoe je meer groente kunt eten.

Tip voor meer fruit

Lukt het niet altijd om zoveel fruit te eten als je zou willen? Probeer deze tips.

Tip voor meer peulvruchten

Bruine bonen, kidneybonen, linzen, kikkererwten, witte bonen, zwarte bonen, oogbonen: hun populariteit stijgt. En terecht, niet alleen vanwege de vezels maar ook vanwege andere voordelen voor gezondheid en milieu. Ze verdienen daarom een plek in ieders weekmenu. Lees meer over peulvruchten en hoe je ze klaar kunt maken.

Tip voor meer noten

Elke dag een handje ongezouten noten, dat schept mogelijkheden. Eet ze tussendoor of voeg ze toe aan de salade, over de pasta of door de stamppot. 

Overzicht: hoeveel vezels zitten er in...?

Vezels in ontbijtproducten en vezelproducten 
Eenheid  Gewicht per
eenheid (g) 
Hoeveelheid
voedingsvezel (g) 
 Muesli  voor 1 schaaltje  45  3,6
 Muesli, krokant  voor 1 schaaltje  40  2,7
 Tarwezemelen  eetlepel  5  2,2
 Lijnzaad  eetlepel  5  1,7
 Havermout  voor 1 bord  20  1,4
 Cornflakes  voor 1 schaaltje  30  0,9

 

 

 Vezels in brood en graanproducten 
  Eenheid 

Gewicht per
eenheid (g)

Hoeveelheid
voedingsvezel (g)
 Broodje, volkoren  stuks  50  3,8
 Roggebrood, donker  snee  45  3,7
 Krentenbrood, volkoren  snee  35  2,5
 Broodje, bruin  stuks  50  2,4
 Mueslibrood  snee  35  2,4
 Volkorenbrood  snee  35  2,3
 Meergranenbrood  snee  35  2,2
 Krentenbol  stuks  50  2,1
 Roggebrood, licht  snee  25  1,9
 Bruinbrood  snee  35  1,8
 Knäckebröd, volkoren  stuks  10  1,5
 Broodje, wit  stuks  50  1,4
 Krentenbrood  snee  35  1,2
 Knäckebröd  stuks  10  1,0
 Cracker, volkoren  groot  10  0,9
 Croissant  stuks  40  0,9
 Witbrood  snee  35  0,9
 Beschuit, volkoren  stuks  10   0,8
 Beschuit  stuks  10  0,2
 Cracker  groot  10  0,2
Vezels in pasta, rijst aardappelen, peulvruchten, groente en fruit
   Eenheid Gewicht per
eenheid (g)
Hoeveelheid
voedingsvezel (g)

 Pasta, rijst en aardappelen

     
 Pasta, volkoren, gekookt  opscheplepel  50  2,1
 Zilvervliesrijst, gekookt  opscheplepel  60  1,3
 Aardappelen, gekookt  klein  50  0,8
 Pasta, gekookt  opscheplepel  50  0,7
 Rijst, gekookt  opscheplepel  55  0,4

 Peulvruchten

     
 Bruine/ witte bonen, gekookt  opscheplepel  60  4,3
 Kapucijners, gekookt  opscheplepel  55  4,4
 Linzen, gekookt  opscheplepel  55  2,9
 Groente      
 Groente, gemiddeld, gekookt  opscheplepel  50  1,4
 Rauwkost  schaaltje  35  0,6

 Fruit

     
 Vijgen, gedroogd  3 stuks  60  5,9
 Dadels, geconfijt  10 stuks  60  4,5
 Fruit  schaaltje  125  2,1
 Sinaasappelsap met vruchtvlees  glas  150  0,9
 Vruchtensap  glas  150  0,8
 Rozijnen  handje  20  0,7
 Noten en pinda's
  Eenheid Gewicht per
eenheid (g) 
Hoeveelheid
voedingsvezel (g)
 Noten, gemengd  eetlepel  20  1,2
 Studentenhaver  eetlepel  20  1
 Pindakaas  voor 1 snee  15  0,8
Elke 2 weken de laatste updates
Meld je aan en ontvang

Ontvang elke 2 weken tips en nieuwtjes over gezond, duurzaam en veilig eten in je mailbox.