Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg. Je kunt de webanalyse cookies instellingen aanpassen.
Menu van de Week Recept van de dag
Bonen in de hoofdrol
2 personen
15-30 minuten
Ga naar
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Kookboek Groente
Groenten zijn prachtige producten uit de... Bestel nu € 12,95
Populair
Alles over afvallen
Afvallen zonder dieet is de beste manier... Bestel nu € 9,95
Ga naar
Veelgestelde vragen Je wilt een antwoord op deze vraag: Hoe krijg ik voldoende vezels binnen?
Van vezels krijg je een vol gevoel en daardoor grijp je minder snel naar snacks. Zo helpen vezels tegen overgewicht. Ook zijn vezels goed voor de stoelgang. Volkoren producten verlagen de kans op hartziekten en voedingsvezel verlaagt de kans op beroerte. Volkorenproducten en vezels hangen verder samen met een lagere kans op diabetes type 2 en darmkanker. Hier zitten ze in:

Volkoren producten   Groente    Fruit 
                   
 
Peulvruchten 
   
Noten
     
           

Zie je bij deze 5 vezelrijke producten iets wat jij wel meer zou willen eten? Bekijk de bijbehorende tip:

Tip voor meer volkoren producten

Het zijn vooral de vezels uit volkoren producten die de kans op hartziekten verkleinen. Volkorenbrood, volkoren ontbijtgranen, volkoren pasta, zilvervliesrijst… ze zitten veel voller met vezels dan hun witte varianten. Nog meer voordeel: volkoren producten zijn ook voller van smaak. Bekijk meer volkorentips

Tip voor meer groente

Groente kan altijd en overal. Lees hoe je meer groente kunt eten.

Tip voor meer fruit

Lukt het niet altijd om zoveel fruit te eten als je zou willen? Probeer deze tips.

Tip voor meer peulvruchten

Bruine bonen, kidneybonen, linzen, kikkererwten, witte bonen, zwarte bonen, oogbonen: hun populariteit stijgt. En terecht, niet alleen vanwege de vezels maar ook vanwege andere voordelen voor gezondheid en milieu. Ze verdienen daarom een plek in ieders weekmenu. Lees meer over peulvruchten en hoe je ze klaar kunt maken.

Tip voor meer noten

Elke dag een handje ongezouten noten, dat schept mogelijkheden. Eet ze tussendoor of voeg ze toe aan de salade, over de pasta of door de stamppot. 
Nieuw kookboek: Vandaag vegetarisch

'Vandaag vegetarisch' inspireert om eten op een nieuwe manier te benaderen. Steeds meer mensen eten minder of geen vlees. In dit kookboek vind je recepten op basis van peulvruchten, soja, ei, noten en vleesvervangers.