Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg. Je kunt de webanalyse cookies instellingen aanpassen.
Menu van de Week Recept van de dag
Extra fris door de verse groene kruiden
2 personen
30+ minuten
Ga naar
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Populair
Alles over afvallen
Afvallen zonder dieet is de beste manier... Bestel nu € 9,95
Ga naar
 

Prebiotica

Prebiotica is een verzamelnaam voor onverteerbare koolhydraten en voedingsvezels.

Je krijgt ze binnen door het eten van groente, fruit, brood, graanproducten en peulvruchten. Waarschijnlijk zijn prebiotica belangrijk voor gezonde darmen.  

Bij een teveel aan prebiotica kan er winderigheid en diarree ontstaan. Verder zijn er geen nadelige effecten van prebiotica bekend.

Omschrijving

Prebiotica is een verzamelnaam voor onverteerbare koolhydraten en voedingsvezels. Ze zitten in groente, fruit, brood, graanproducten en peulvruchten. Prebiotica zijn ook als supplement verkrijgbaar.

Soorten prebiotica

De meest bekende prebiotica zijn:

  • Inuline
  • Fructo-oligosachariden
  • Pectines uit groenten en fruit
  • Glucanen uit graanproducten

Probiotica

Naast prebiotica bestaan ook probiotica. Synbiotica zijn producten waar probiotica én prebiotica in zitten.

Gezondheidseffecten

Prebiotica worden niet in de dunne darm afgebroken en opgenomen. Ze worden gedeeltelijk afgebroken door de bacteriën in de dikke darm. Het andere deel poep je uit.

Prebiotica stimuleren de groei van lactobacillen en bifidobacteriën in de dikke darm. Deze bacteriën zouden ziekteverwekkende bacteriën op afstand houden. Daarom kunnen prebiotica net als probiotica belangrijk zijn voor gezonde darmen. 

Bij hoge inneming bestaat de kans op diarree en winderigheid. Er zijn verder geen ongewenste effecten bekend.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke 2 weken tips en nieuwtjes over gezond, duurzaam en veilig eten in je mailbox.