Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu van de Week Recept van de dag
Ideaal recept voor broodrestjes
2 personen
30+ minuten
Ga naar
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Populair
Ga naar

Robuuste sinaasappelkoek

Zoek een ander recept

  • 12 personen
  • 30+ minuten
  • nagerecht

Ingrediënten

  • 1 sinaasappel
  • 100 gram dadels zonder pit
  • 75 gram rozijnen
  • 1 winterwortel (250 gram)
  • 100 gram volkorenmeel
  • 100 gram zelfrijzend bakmeel
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 2 theelepels koek- of speculaaskruiden
  • 2 eetlepels vloeibare margarine
  • 2 eieren
  • 50 gram walnoten

Materialen

1 kleine cakevorm inhoud 1 liter

Bereiding

  1. Warm de oven voor op 175° C.
  2. Boen de sinaasappel goed schoon met warm water. Snijd de sinaasappel in stukken en verwijder eventuele pitjes. Hak de sinaasappel in een keukenmachine of met een staafmixer in kleine stukjes.
  3. Voeg de dadels toe en pureer het samen tot een gladde massa.
  4. Was de rozijnen.
  5. Maak de wortel schoon en rasp hem fijn.
  6. Meng de meelsoorten met het bakpoeder en de koekkruiden in een grote kom.
  7. Voeg alle andere ingrediënten toe. Voeg als het te droog wordt, iets melk toe.
  8. Hak de walnoten grof en schep ze door het deeg.
  9. Bekleed de bodem van de cakevorm met een reep bakpapier en bestrijk de vorm en bakpapier met wat margarine. Schep het deeg er in.
  10. Bak de koek midden in de hete oven in 30 minuten gaar. Stort de koek op een rooster en laat hem afkoelen.

Ingrediënten over?

Hazelnoten amandelen walnoten
Noten moeten goed afgesloten en droog worden bewaard, omdat ze gevoelig zijn voor schimmels. Het is het beste om ze koel te bewaren bij een temperatuur van ongeveer 10 tot 15 °C. Walnoten en kastanjes bederven snel, maar pistachenoten en amandelen zijn wel een jaar houdbaar.

Informatie over dit recept

Ei Bij ei kun je op dierenwelzijn letten door te kiezen voor vrije uitloop, biologisch of Beter Leven.

Past in dieet

  • Bij verhoogd cholesterol
  • Bij diabetes
  • Vrij van melk

Voedingswaarden per persoon

  Recept incl. menusuggestie
Energie 170 kcal 170 kcal
Eiwit 4 gram 4 gram
Koolhydraten 25 gram 25 gram
Waarvan suikers 10 gram 10 gram
Vet 5 gram 5 gram
Waarvan verzadigd vet 1 gram 1 gram
Vezels 3 gram 3 gram
Zout 0,2 gram 0,2 gram
Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke 2 weken tips en nieuwtjes over gezond, duurzaam en veilig eten in je mailbox.