Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
Recept van het Voedingscentrum: Pizza met courgette en sardientjes

Pizza met courgette en sardientjes

De bodem van de pizza maak je zelf met volkorenmeel en tarwebloem.

  • 2 personen
  • 30+ minuten
  • hoofdgerecht

Ingrediënten

  • 150 gram volkorenmeel
  • 125 gram tarwebloem
  • 1½ theelepel gedroogde gist
  • 1 eetlepel olie
  • 200 gram tomatenblokjes zonder zout
  • 1 blikje sardientjes
  • 1 klein ui
  • 1 kleine courgette
  • 2 theelepels Italiaanse keukenkruiden
  • 50 gram hüttenkäse
  • ½ komkommer
  • 1 bosje radijs
  • 6 takjes peterselie
  • azijn

Bereiding

  1. Meng het volkorenmeel en de bloem en meng de gedroogde gist erdoor.
  2. Verwarm 150 ml water tot lauwwarm.
  3. Voeg het lauwe water en de olie toe aan het meel en kneed het tot een soepel deeg. Laat het deeg op een warme plaats afgedekt met een schone theedoek 45 minuten rijzen.
  4. Doe de tomatenblokjes in een kom. Laat wat olie uit het blikje sardientjes uitlekken bij de tomatenblokjes.
  5. Pel de ui en snijd hem klein.
  6. Pureer de tomatenblokjes en de ui met een staafmixer of in een keukenmachine.
  7. Was de courgette en schaaf hem in dunne plakjes.
  8. Verwijder eventueel graatjes van de sardientjes.
  9. Warm de oven voor op maximale hitte (ca. 230 °C).
  10. Rol het deeg dun uit tot 2 ronde bodems of bedek er de bakplaat van de oven mee.
  11. Bestrijk het deeg met de fijngemaakte tomaten.
  12. Verdeel de plakjes courgette en de sardientjes erover. Strooi er de Italiaanse kruiden over en verdeel de hüttenkäse erover.
  13. Bak de pizza's onderin de hete oven in 12-15 minuten gaar en lichtbruin.
  14. Was het stuk komkommer, de radijs en de peterselie.
  15. Snijd de komkommer in blokjes en de radijs in plakjes.
  16. Knip de peterselie klein.
  17. Maak van de komkommer en radijs met peterselie en azijn een salade en serveer bij de pizza.

Ingrediënten over?

Tomatenblokjes in blik:
Doe een rest tomaten over in een schaal of koelkastdoosje. Bewaar de tomaten afgedekt in de koelkast maximaal 2 dagen. Verwerk de rest in deze spannende preicurry.
Vries de tomaten eventueel in een diepvriesdoosje in en bewaar het maximaal 12 maanden.

Informatie over dit recept

Duurzaam eten Courgette is deze maand (september) een seizoensproduct.
Viswijzer Dit recept bevat sardine. Voor duurzaam eten geldt voor deze vis het volgende advies: Kies Europese sardine met MSC.

Past in dieet

  • Met weinig zout
  • Bij verhoogd cholesterol
  • Bij diabetes
  • Vrij van ei

Voedingswaarden per persoon

  Recept incl. menusuggestie
Energie 685 kcal 685 kcal
Vet 15 gram 15 gram
Waarvan verzadigd vet 3 gram 3 gram
Koolhydraten 100 gram 100 gram
Waarvan suikers 10 gram 10 gram
Vezels 15 gram 15 gram
Eiwit 30 gram 30 gram
Zout
0,6 gram 0,6 gram
Print dit recept
Deel dit recept