Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
Recept van het Voedingscentrum: Kruidig geroosterde bloemkool met bulgur

Kruidig geroosterde bloemkool met bulgur

Dit pareltje brengt een bijzondere smaakbeleving met zich mee. Leuk om te variëren met verschillende kruiden.

  • 4 personen
  • meer dan 30 minuten
  • hoofdgerecht
  • 580 kcal
  •  

Ingrediënten

  • 800 gram bloemkool
  • 500 gram kikkererwten (uitlekgewicht, blik)
  • 1 limoen
  • 1 groentebouillontablet met minder zout
  • 2 theelepels gerookt paprikapoeder
  • 2 theelepels ras el hanout
  • 1 theelepel kurkuma
  • cayennepeper
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 150 ml water
  • 300 gram volkoren bulgur
  • 10 blaadjes munt
  • 150 ml halfvolle yoghurt
  • 150 gram granaatappelpitten (vers of diepvries)

Materialen

bakpapier

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C.
  2. Verwijder de bladeren van de bloemkool en was de bloemkool. Snijd een klein stukje van de steel af.
  3. Kook de hele bloemkool in een pan met weinig water afgedekt 5 minuten.
  4. Spoel de kikkererwten af.
  5. Pers de limoen uit.
  6. Pureer de kikkererwten met de verkruimelde bouillontablet, de specerijen, het limoensap en de olie. Voeg water toe tot sausdikte.
  7. Dep de bloemkool droog.
  8. Draai de bloemkool ondersteboven en giet 2/3 van de saus erin, schud dit zodat het mengsel zich goed verdeeld. Draai de bloemkool weer om en besmeer met een kwastje de bloemkool met rest van het mengsel.
  9. Rooster de bloemkool in een ovenschaal met bakpapier voor 25-30 minuten in het midden van de oven.
  10. Kook de bulgur volgens gebruiksaanwijzingen op de verpakking.
  11. Was de munt en snijd het fijn.
  12. Roer de munt door de yoghurt.
  13. Schep de bulgur in een schaal en leg de bloemkool hierop. Garneer met de yoghurtdressing, granaatappelpitjes en eventueel extra munt.

Variaties

Vervang de munt door platte peterselie of koriander.

Allergie-informatie

Kijk op het etiket voor het gebruik van bouillon.

Ingrediënten over?

Munt:
Bewaar takjes munt in nat keukenpapier onderin de koelkast. Het is nog 5 dagen te bewaren.

Informatie over dit recept

Klimaatkanjer Klimaatkanjer: dit recept heeft een lage klimaatbelasting.
Duurzaam eten Bloemkool heeft deze maand (april) een lage klimaatbelasting.

Past in dieet

  • Bij verhoogd cholesterol
  • Met weinig zout
  • Bij diabetes
  • Vrij van ei

Voedingswaarden per persoon

  Recept
Energie 580 kcal
Vet 11 gram
Waarvan verzadigd vet 2 gram
Koolhydraten 84 gram
Waarvan suikers 9 gram
Vezels 24 gram
Eiwit 24 gram
Zout
0,6 gram

Download de gratis Slim Koken-app

In de receptenapp Slim Koken vind je bijna 2.000 recepten van het Voedingscentrum. Je kunt daar de hoeveelheden aanpassen, een boodschappenlijstje maken en je favoriete recepten opslaan. Bekijk en download de app.

Print dit recept
Deel dit recept