Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
Recept van het Voedingscentrum: Gegrilde sardines met couscoussalade

Gegrilde sardines met couscoussalade

De frisse couscous samen met de gegrilde sardines geven een zomerse draai aan je diner.

  • 2 personen
  • 30+ minuten
  • hoofdgerecht

Ingrediënten

  • 150 gram volkoren couscous
  • 2 theelepels ras el hanout of kaneel
  • 2 citroenen
  • 3 eetlepels olijfolie
  • peper
  • 2 bosuitjes
  • 4 takjes peterselie
  • 8 takjes munt
  • 400 gram winterwortel
  • 4-6 verse sardines (schoongemaakt)
  • 4 takjes tijm

Materialen

grillpan

Bereiding

  1. Meng de ras el hanout door de couscous.
  2. Breng 200 ml water aan de kook. Schenk dit over de couscous, roer los met een vork en laat de couscous 10 minuten afgedekt wellen.
  3. Boen de citroenen onder stromend water goed schoon.
  4. Rasp wat van de schil af. Pers 1 citroen uit. Snijd de andere citroen in partjes.
  5. Klop een dressing van het citroensap, de geraspte citroenschil, 2 eetlepels olie en wat peper.
  6. Was de bosuitjes, de peterselie en de munt onder stromend water.
  7. Maak de bosuitjes schoon en snijd ze klein. Knip de peterselie en de munt klein.
  8. Meng de helft van de peterselie, de munt, de bosui en de helft van de dressing door de couscous en laat de couscous afkoelen.
  9. Maak de wortels schoon en rasp ze grof.
  10. Meng de rest van de peterselie, de munt en de dressing door de geraspte wortel.
  11. Was de sardines en dep ze droog met keukenpapier.
  12. Bestrooi de buikholtes met peper en vul de sardines met de rest van de bosui en de tijm.
  13. Bestrijk de vis dun met wat olie.
  14. Gril de visjes in een grillpan, onder de grill of in een visklem op de barbecue in ca. 10 minuten gaar en bruin.
  15. Schep de couscous op een schaal met de partjes citroen en leg de sardines erop. Geef de wortelsalade erbij.

Ingrediënten over?

Verse kruiden:
Wikkel de rest van de kruiden in velletjes nat keukenpapier. Bewaar de kruiden onderin de koelkast. Ze zijn nog ongeveer 5 dagen houdbaar. 
Gebruik de munt door doperwtjes met aardappelen.

Informatie over dit recept

Duurzaam eten Winterpeen is deze maand (augustus) een seizoensproduct.
Viswijzer Dit recept bevat sardine. Voor duurzaam eten geldt voor deze vis het volgende advies: Kies Europese sardine met MSC.

Past in dieet

  • Met weinig zout
  • Bij verhoogd cholesterol
  • Bij diabetes
  • Vrij van melk
  • Vrij van ei

Voedingswaarden per persoon

  Recept incl. menusuggestie
Energie 675 kcal 675 kcal
Vet 25 gram 25 gram
Waarvan verzadigd vet 5 gram 5 gram
Koolhydraten 65 gram 65 gram
Waarvan suikers 10 gram 10 gram
Vezels 15 gram 15 gram
Eiwit 40 gram 40 gram
Zout
0,5 gram 0,5 gram
Print dit recept
Deel dit recept