Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
Als professional krijg je vragen van ouders. Bijvoorbeeld over borstvoeding, flesvoeding, de eerste hapjes of gezond gewicht. Op deze plek vind je de belangrijkste informatie en gratis materialen zoals folders, toolkits en e-learnings. Handig als achtergrondinformatie en om mee te geven.

Symposium over borstvoeding terugkijken

Bekijk het online symposium over borstvoeding terug voor zorgprofessionals. Het symposium ‘Borstvoeding: maak het samen mogelijk’ gaat in op de laatste onderzoeken rondom borstvoeding en hechting en borstvoeding.

Materialen voor ouders met kinderen van 0-12 jaar

Afbeelding bij teaser 'Borstvoeding'

Borstvoeding

Bekijk al onze materialen en documenten over borstvoeding waarmee ouders ondersteund kunnen worden.
Afbeelding bij teaser 'Kunstvoeding'

Kunstvoeding

Voor, tijdens of na een gesprek kun je informatie over kunstvoeding meegeven aan de ouders. Zodat ze alles nog eens rustig kunnen teruglezen.
Afbeelding bij teaser '0-4 jaar'

0-4 jaar

Hier vind je al onze materialen en informatie over vaste voeding voor 0-4 jaar op een rij, bedoeld voor jou als professional om te gebruiken richting ouders.
Afbeelding bij teaser '4-12 jaar'

4-12 jaar

Hier vind je een overzicht van onze materialen en informatie over voeding voor 4-12 jaar om te gebruiken tijdens gesprekken met ouders en kinderen.
 
 
 
 
 
 

Materialen voor jou als professional

Magazine Gezond Groeien

Het magazine Gezond Groeien staat boordevol praktische informatie over voeding voor zwangere vrouwen en ouders met kinderen tot 1 jaar. Bestel dit magazine om uit te delen tijdens de 22-wekenprik.

Borstvoeding

Kunstvoeding

Gezond (op)voeden

Map 'In gesprek over eten en drinken'

Met de map In gesprek over eten en drinken bied je ouders handvatten om ongezonde gewoontes aan te pakken. Je kunt de map downloaden of bestellen via onze webshop.

Alles over een gezond gewicht

Op de pagina Alles over een gezond gewicht vind je handige tools zoals de BMI-meter en gewichtsverloopkaarten die je kunt inzetten om het onderwerp gezond gewicht bespreekbaar te maken.

Toolkit voor events

Organiseer je binnenkort een event over een gezonde leefstijl voor ouders en kinderen? We hebben een handige toolkit samengesteld met onder andere leuke quizjes, video's en uitdeelmaterialen.

Workshop voor ouders

Workshop - Smakelijke eters(smaakontwikkeling)

Uitdeelkaartjes

Om ouders te wijzen op de video's en informatie op de website van het Voedingscentrum kunnen professionals onze uitdeelkaartjes bestellen en meegeven aan ouders. Voor iedere fase is er informatie beschikbaar.

Video's voor in de wachtruimte

Gezond eten is belangrijk voor elke fase van een kind. Of het nou tijdens de zwangerschap is, de eerste hapjes of op school: gezonde voeding is de basis. Met onze YouTube-playlist krijgen ouders tips, ideeën en recepten. Handig om af te spelen in de wachtruimte.

 
 

Bekijk ook

Afbeelding bij teaser 'Veelgestelde vragen en antwoorden'

Veelgestelde vragen en antwoorden

Als JGZ-professional krijg je vragen van ouders over voeding voor hun kind. Bijvoorbeeld over borstvoeding, flesvoeding, hoeveelheid drinken, starten met vast eten, moeilijke eters, gewicht en het eten tussendoor.
Afbeelding bij teaser 'Aanmelden JGZ-nieuwsupdate'

Aanmelden JGZ-nieuwsupdate

Meld je aan voor onze nieuwsupdate voor de JGZ en ontvang maandelijks updates over nieuwe en herziene materialen die je kunt inzetten richting ouders, antwoorden op veelgestelde vragen en aangepaste adviezen.
 
 

Veelgestelde vragen uitgelicht

Afbeelding bij teaser 'Hoe bouwen ouders de eerste hapjes op?'

Hoe bouwen ouders de eerste hapjes op?

Ouders kunnen beginnen met bijvoorbeeld een lepeltje geprakte groente of fruit. Ook een lepeltje fijngemalen gaar gebakken vlees of gaar gebakken vis is mogelijk. Geschikte fruitsoorten om mee te starten zijn banaan, perzik, peer en meloen.
Afbeelding bij teaser 'Wat adviseer ik ouders als hun kind niet wil eten?'

Wat adviseer ik ouders als hun kind niet wil eten?

Lusten kinderen veel dingen niet en willen ze ook niet proeven van wat ouders op tafel zetten? Dat kan frustrerend zijn voor ouders. Wat kan helpen? Het goede voorbeeld geven, een paar handige trucs èn een (flinke) portie geduld.
Afbeelding bij teaser 'Hoe weten ouders of hun baby genoeg drinkt?'

Hoe weten ouders of hun baby genoeg drinkt?

Als ouders voeden wanneer de baby dat zelf wil en hem laten beslissen hoeveel hij wil drinken, dan komt het bijna nooit voor dat een kind niet genoeg krijgt. Je kunt aan de baby zien of hij inderdaad voldoende drinkt.