Menu
Zoek

Casus hoge bloeddruk

Hoe ziet een gesprek over voeding er in de praktijk uit? Hoe pak je zo'n gesprek aan? In deze casus lees je hoe praktijkondersteuner Marieke dit doet. Ze helpt Els te werken aan haar te hoge bloeddruk en haar gewicht.

praktijkondersteuner meet bloeddruk op

Een patiënt, Els van 53 jaar, kwam op het spreekuur van de praktijkondersteuner voor een bloeddrukcontrole. Els gaf aan graag van de bloeddrukmedicatie af te willen. Dit wilde ze bereiken door af te vallen en op haar voeding te letten, en daar zocht ze begeleiding voor. Ook gaf Els aan het spannend te vinden om naar een diëtist te gaan.

Praktijkondersteuner Marieke heeft Els al 3 keer op het spreekuur gehad vanwege haar bloeddruk. Ze vertelt: “Ik wilde Els graag helpen haar doel te bereiken, vooral door haar situatie zo goed mogelijk te begrijpen en vervolgens adviezen te geven die bij haar passen. Zo heb ik haar kennis laten maken met het online eetdagboek Mijn Eetmeter van het Voedingscentrum. Daar was Els erg enthousiast over. Ook heb ik uitgelegd wat voeding met je doet en hoe je etiketten moet lezen.”

Els reageerde positief op de handvatten die ze kreeg om zelf aan de slag te gaan met gezondere voeding. 2 weken later komt ze terug op het spreekuur om te bespreken of alles duidelijk was en om met Marieke samen Mijn Eetmeter door te nemen. “Door een tijd lang gezonder te eten en meer te bewegen heeft Els inmiddels haar doel behaald”, vertelt Marieke. “Ze is 8,3 kilo afgevallen en ze hoeft de medicatie voor haar hoge bloeddruk niet langer te slikken. Ik zou alle andere praktijkondersteuners en huisartsen willen aanraden om de tijd te nemen voor patiënten met dit soort vragen over voeding en duidelijk uit te leggen wat voeding met je doet.”

Tip voor huisartsen

Verwijs bij een hoge bloeddruk zonder verdere comorbiditeit door naar de praktijkondersteuner. Geef wel alvast advies over zout. Voorbeelden van tips die je kunt geven zijn: laat kant-en-klaarmaaltijden, pakjes, zakjes en zoute snacks zo veel mogelijk staan en strooi kruiden over je eten in plaats van zout. Adviseer indien van toepassing ook over drop en zoethout(thee), aangezien de stof glycyrrizine de bloeddruk kan verhogen.

Tip voor praktijkondersteuners

Breng met Mijn Eetmeter of de Praatplaat gezonder eten in kaart wat de valkuilen zijn in het voedingspatroon van je patiënt en formuleer samen een realistisch doel. De ‘Kies Ik Gezond?’-app kan je patiënt helpen gezondere producten te kiezen, met bijvoorbeeld weinig/geen zout.

Informatie en materialen over een hoge bloeddruk

Het Voedingscentrum heeft diverse voorlichtingsmaterialen, tools en nascholingen over een hoge bloeddruk. Denk aan de Praatplaat gezonder eten, een geaccrediteerde e-learning en gratis apps als hulpmiddel voor patiënten.

Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.