Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Populair
Ga naar

Gezond eten en drinken en niet te veel snoepen en snacken, dat is een gezonde basis voor een kind. Als kinderen weten hoe een gezonde maaltijd eruit ziet en waar voedsel vandaan komt, is de kans groter dat ze later gezonde volwassenen worden. Als school kun je daaraan bijdragen. Door kinderen te leren over gezonde voeding.

Lesmaterialen voor het basisonderwijs van het Voedingscentrum

Hieronder zie je welke lespakketten geschikt zijn voor de basisschool.

Geschikte lespakketten

Dit zijn CGL-erkende lespakketten geschikt voor de basisschool:

 • Smaaklessen: lesprogramma over eten en smaak voor groep 1 t/m 8.
 • Lekker Fit!: lessen en activiteiten over eten en bewegen van de Hartstichting en Arko Sports Media.
 • Ik eet het beter: educatief platform over gezond eten en bewegen van Albert Heijn.

Jong Leren Eten

Jong Leren Eten verbindt partijen uit de hele keten die zich bezighouden met gezond en duurzaam eten: van producten, lokale boeren, supermarkten tot partijen die campagnes, lesmaterialen of activiteiten rondom gezond en duurzaam eten ontwikkelen.

Het programma is ontwikkeld om kinderen alles te leren over eten. Zoals over de herkomst en smaak van voedsel. Ze bewustmaken van gezonde, duurzame én lekkere keuzes, en ze die leren maken. Binnen de kinderopvang en het onderwijs kunnen allerlei lessen en activiteiten worden ingezet. Zodat iedereen bewuster eet. In en buiten school.

Op deze website staan tips en links naar:

 • Lesmateriaal
 • Voedsel-experiences in de buurt (boerderijbezoek, excursies, gastlessen, schooltuinen)
 • Kookworkshops

Verdieping en/of BSO

 • Filmpje voor in de klas over de Schijf van Vijf.
 • Smaakmissies: dit bestaat uit lessen in de klas, een excursie, een huiswerkopdracht in de winkel en een kookopdracht.
 • EU Schoolfruit: scholen ontvangen 20 weken lang elke week gratis groente en fruit voor alle leerlingen. Daarnaast is er lesmateriaal beschikbaar.
 • Smaakplezier voor de BuitenSchoolse Opvang: Smaakplezier op de BSO is een map met informatie over smakelijke activiteiten.
 • SuperChefs: serie van 8 kookworkshops voor kinderen van 10-12 jaar (groep 7 en 8).
 • SuperShopper: lesprogramma op school en in de supermarkt voor groep 7 en 8.

Naast deze pakketten kun je er ook voor kiezen om voeding als thema terug te laten komen in andere lessen, bijvoorbeeld bij het vak rekenen of taal.

Bekijk onze succestips.

Hoe gezond is jouw kinderopvang? Doe de test!

Hoe ver is jouw BSO met gezondheid en gezonde leefstijl? Doe de test op gezondekinderopvang.nl en ontdek het. De test inspireert je ook wat je nog meer kunt doen.

Doorlopende leerlijn

Voor leermiddelenontwikkelaars heeft het Voedingscentrum een doorlopende leerlijn ontwikkeld. Deze leerlijn geeft inzicht in te ontwikkelen kennis, houding en vaardigheden op het vlak van gezond en duurzaam eten voor 4 tot 18-jarigen. Lesmaterialen van het Voedingscentrum of waar het Voedingscentrum aan meewerkt zijn gebaseerd op deze leerlijn. Bekijk de doorlopende leerlijn.
Nieuwsbrief voor professionals
Een handig overzicht in je inbox Het belangrijkste nieuws over voeding ontvangen in je mailbox? Over zaken die jou aangaan? Meld je dan aan voor de professionals nieuwsbrief, die 1 keer per maand verschijnt.