Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Eten bij anderen en op uitjes (4-13 jaar)

Zolang je thuis bent gelden er bepaalde regels en heb je zo je routines. Maar gaat je kind ergens anders spelen of gaat hij naar opa en oma, dan loopt het weleens anders dan thuis. Ook als je een uitstapje maakt kan de eetdag op zijn kop staan. 
Dat een dag een keer anders loopt is niet erg, maar kan wel lastig zijn. Op deze pagina krijg je enkele tips.

Spelen en eten bij anderen of opa en oma

Wanneer je kind vaak bij iemand speelt of bij opa en oma is, kunnen daar andere regels gelden dan jij zou willen. Als dat zo is en je vindt dat vervelend: maak het bespreekbaar! Het is helemaal niet gek om afspraken te maken over bijvoorbeeld snoep en drinken. Maar hoe doe je dat dan?

4 tips:

 • Kinderen kunnen goed onderscheid maken tussen regels thuis en bij bijvoorbeeld opa en oma of een vriendje, zeker als je het zelf als uitzondering benoemt: “bij opa en oma gelden andere regels”.
 • Het is niet nodig om van alles een punt te maken, maar bepaal wat voor jou echt belangrijk is in de opvoeding.
 • Zoek een rustig moment om het gesprek aan te gaan met andere ouders of opa en oma. Toon begrip en leg uit waarom jij het belangrijk vindt dat ze iets op jouw manier doen.
 • Formuleer kritiek in de ik-vorm en strooi niet met verwijten. Zeg bijvoorbeeld "ik zou het fijn vinden als jullie thee geven in plaats van cola wanneer de kinderen uit school komen".

Eten in binnenspeelplaatsen, dierentuinen, pretparken, enzovoorts

Een dagje uit is altijd pret. Maar hoe houd je het ook een beetje gezond?

Zelf meenemen

Lekkere volkorenbroodjes, een stuk fruit, een fles water en eventueel voor iedereen een snoepje: de ideale mix om mee te nemen.

Om je eten langer goed te houden kun je het eten meenemen in een koeltas. En bekijk ook de tips op de pagina ‘eten op de basisschool en BSO’. Op die pagina lees je meer over eten dat lang goed blijft en makkelijk mee te nemen is. Bekijk voor geschikte tussendoortjes de pagina ‘wat kan ik tussendoor geven?’ Je kunt in plaats van iets te snoepen mee te nemen ook trakteren op een waterijsje.

Eten op bestemming

Soms mag je geen eten meenemen, bijvoorbeeld op een binnenspeelplaats. En daar is het aanbod lang niet altijd gezond. Hieronder staan 3 strategieën om in dat geval gezonder de dag door te komen.


Strategie 1: plannen
 • Probeer het uitje tussen maaltijdmomenten in te plannen, zodat je thuis kunt eten of ergens waar ze een gezond kindermenu hebben.
sluiten
Strategie 2: kies voor kleinere porties
 • Koop geen all-in-ticket waarbij je onbeperkt kan eten. Het is misschien goedkoper, maar je eet al gauw meer dan de bedoeling was.
 • Kies de kleinste portie of deel een portie met z’n tweeën.
 • Accepteer dat het een snackdagje is en houd daar rekening mee met het verdere weekmenu.
sluiten
Strategie 3: ga voor de gezondere versie
 • Neem poffertjes zonder de boter.
 • Eet een patatje zonder saus. 
 • Kies bruine broodjes in plaats van witte.
 • Kies voor waterijs of sorbetijs in plaats van roomijs.
 • Drink thee of water in plaats van frisdrank. 
sluiten

Vraag naar gezond

Als consument bepaal je met z’n allen wat er aangeboden wordt. Als er maar veel vraag is naar bijvoorbeeld water of fruit, dan verschijnt het vanzelf op de menukaart. Informeer daarom naar gezonde producten als er te weinig gezonde producten te vinden zijn op je bestemming. Vraag ook of ze van plan zijn om in de toekomst het aanbod gezonder te maken.

Uit eten met kinderen

Uit eten gaan is voor veel kinderen een speciale gebeurtenis. Vaak zijn er kindermenu’s met bijvoorbeeld een kinderpannenkoek of friet met een kroket. Voor af en toe kan dat best. Maar je kind hoeft niet automatisch te kiezen uit de kindermenu’s. Want het is toch supersjiek om te kiezen uit het ‘grote-mensen-menu’? Vraag eventueel om een kleinere portie.