Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Voedselverspilling (persmap)

Met het voorkomen van voedselverspilling valt winst te behalen voor het milieu én je portemonnee. Door beter om te gaan met je eten kun je jaarlijks per persoon gemiddeld € 138,- besparen, dat is zo'n 33,4 kilo goed eten. Deze persmap geeft een beeld van de onderzoeken en activiteiten van het Voedingscentrum tegen voedselverspilling.

Persberichten voedselverspilling

Consumentenonderzoeken voedselverspilling:

2022

Deze 3 onderzoeken zijn uitgevoerd:

2021

2020

2019

Deze 3 onderzoeken zijn uitgevoerd:

2018

 • 'Het bewaren waard', onderzoek naar voedselverspilling onder jonge gezinnen, 2018 - door MWM2/Voedingscentrum (of bekijk de samenvattende infographic)
 • 2016

  Bouwstenen aanpak preventie voedselverspilling in huishoudens 2024

  Dit document (versie juni 2024 – nog in ontwikkeling) beschrijft de bouwstenen van de gezamenlijke aanpak van het Voedingscentrum en Samen Tegen Voedselverspilling op het gebied van de preventie van voedselverspilling in Nederlandse huishoudens. Ook staan er voorbeelden in van best practices die we met deze aanpak hebben gerealiseerd en identificeren we toekomstige mogelijkheden. Dit Engelstalige document is voor beleidsmakers (uit andere landen), campagnevoerders en consumentenorganisatie.

  Hoe #verspillingsvrij ben jij?

  In het tegengaan van voedselverspilling maken we samen het verschil. Daarom is het Voedingscentrum aangesloten bij Samen Tegen Voedselverspilling. Namens deze stichting zijn we verantwoordelijk voor de communicatie voor consumenten.

  Verspillingsvrije Week

  Verbouwen, verwerken, vervoeren, koelen en opwarmen. We stoppen veel energie in ons eten. Energie die de aarde opwarmt. Des te belangrijker dat we zo min mogelijk eten verspillen. Die boodschap deelt de stichting Samen Tegen Voedselverspilling tijdens de Verspillingsvrije Week. Samen met vele partners motiveren ze Nederlanders om verspillingsvrij te kopen, koken en bewaren (tijdens de Week en ook gedurende het hele jaar). Doe je ook mee?

  Afbeeldingen

  Links