Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Moet ik fruit schillen?

Van het meeste fruit kun je de schil eten. Er zitten vezels en voedingsstoffen in of vlak onder de schil. Het is dus gezond. En je verspilt minder eten. Was het fruit wel. Maar met sommige soorten fruit moet je toch uitkijken. Soms wordt er namelijk in de wet voor resten bestrijdingsmiddelen van uitgegaan dat je de schil niet eet.

Het af en toe eten van dit fruit met schil is geen probleem. Maar eet je gerechten met vooral de schillen van dit fruit? Dat kun je beter niet doen. Ook zijn sommige harde schillen erg slecht verteerbaar. Wil je toch de schil eten? Eet dan fruit dat biologisch geteeld is.

Kijk uit met het eten van deze fruitschillen:

 • Ananas
 • Avocado
 • Banaan
 • Broodvrucht, zoals jackfruit
 • Cactusfruit
 • Cherimoya
 • Durian
 • Granaatappel
 • Guave
 • Kiwi
 • Lychee
 • Mango
 • Meloen
 • Papaya
 • Passievrucht
 • Pompoen
 • Sterappel
 • Watermeloen

bananenschil

Waarom kun je van deze soorten de schil niet eten?

Bij veel van deze soorten is de schil slecht verteerbaar, maar het heeft dus ook te maken met bestrijdingsmiddelen. Er bestaan strenge eisen voor de hoeveelheid bestrijdingsmiddelen in fruit. Bij sommige fruitsoorten, waarbij je normaal gesproken de schil niet eet, is bij het opstellen van de normen vooral gekeken naar het eetbare deel. Als je van deze fruitsoorten een keer de vrucht met schil eet, is dat niet gelijk een probleem. Maar bij gerechten waarbij je voornamelijk de schillen eet weten we dus niet zeker of het veilig is om te eten.

Wil je toch een schil van bovenstaande soorten eten? Kies dan voor biologisch. In de biologische teelt wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met het milieu en worden minder bestrijdingsmiddelen gebruikt. Als ze wel gebruikt worden dan zijn het middelen van natuurlijke oorsprong.

Waarom hoef je de meeste fruitsoorten niet te schillen?

De Nederlandse overheid heeft diverse maatregelen getroffen om uit te sluiten dat je te veel bestrijdingsmiddelen binnenkrijgt. Bij het opstellen van de normen wordt er bij het meeste fruit van uitgegaan dat je de schil ook eet.

Er wordt streng op gecontroleerd door onder andere de NVWA, de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Hierbij test de NVWA de producten mét schil. Daardoor zijn de gezondheidsrisico’s van de resten van bestrijdingsmiddelen die op fruit worden gevonden verwaarloosbaar klein. Bovendien kun je niet alle bestrijdingsmiddelen verwijderen door fruit te schillen. Dat komt omdat sommige middelen door de schil heen trekken.

Meestal zijn de strenge wetten en normen gebaseerd op de het fruit met schil. Maar bij bovenstaande soorten gaat de wet ervan uit dat mensen de schil toch niet eten.

Maar hoe zit het dan met…

Hieronder gaan we dieper op enkele fruitsoorten in. Spring direct naar:

Kun je ananasschil eten?

Het is niet aan te raden om de schil van de ananas te eten. De schil is namelijk slecht verteerbaar. Daarom kun je er buikklachten van krijgen. Bovendien wordt er in de wet voor resten bestrijdingsmiddelen van uitgegaan dat je de ananasschil niet eet. Ananasschil zou onder andere helpen bij afvallen, vocht afrijven, je cholesterol verlagen of je lichaam zuiveren. Dit is allemaal niet wetenschappelijk bewezen. En baadt het niet, dan schaadt het niet? Dat gaat dus niet op voor de schil van ananas.

Kun je de schil van avocado eten?

De schil van een avocado is niet eetbaar. Niet alleen omdat het heel erg hard is en slecht verteerbaar, maar ook omdat bij avocado de schil niet is meegenomen in de wet voor resten bestrijdingsmiddelen. Je hoeft je geen zorgen te maken als je een keer een stukje avocadoschil opeet. Pas bij grote hoeveelheden kun je last krijgen van buikklachten en misselijkheid.

Kun je bananenschil eten?

Een bananenschil is bitter en geeft een stroef gevoel in de mond. Ook voor bananen geldt dat de wet voor resten bestrijdingsmiddelen ervan uitgaat dat je de bananenschil niet eet. Wil je toch koken met bananenschil? Kies dan voor biologisch.

Kun je citroenschil eten?

Citroenschil is eetbaar. Je kunt het beste kiezen voor biologische citroenen, omdat hier geen of beperkt bestrijdingsmiddelen worden gebruikt. De schil is vrij taai, dus daarom is raspen of fijnsnijden wel aan te raden. Je kunt de schil ook laten trekken in water. Dat is koud en warm lekker. Er gaan fabels over citroenschil de ronde. Bijvoorbeeld dat het een middel is tegen kanker of dat je er high van zou worden. Maar hier is geen wetenschappelijk bewijs voor.

Kun je kiwi met schil eten?

De meeste mensen eten de schil niet, omdat het harig en harder is. De schil van kiwi gold is minder harig dan de groene kiwi. Een keer kiwi met schil eten is niet gelijk een probleem, maar bij gerechten met vooral de schillen weten we niet of het veilig is. Eet je kiwi met schil? Kies dan voor biologisch.

Kun je mangoschil eten?

Mangoschillen zijn stug en bitter van smaak. Sommige mensen moeten opletten om de schil van mango’s te eten. In de schil van een mango zit het stofje urushiol. Dat stofje kan een allergische reactie veroorzaken. Bovendien gaat de wet op resten bestrijdingsmiddelen ervan uit dat je de schil niet eet.

Kun je de schil van passievrucht eten?

De schil van een passievrucht is niet eetbaar. De schil is hard en leerachtig. . De schil is bovendien niet meegenomen in de wet op resten bestrijdingsmiddelen. Je hoeft je geen zorgen te maken als je een keer een stukje schil opeet. Pas bij grote hoeveelheden kun je last krijgen van buikklachten en misselijkheid.

Kun je de schil van een pompoen eten?

Pompoenschillen zijn over het algemeen stug en hard. Maar het hangt wel van de soort af en ook hoe oud ze zijn. Sommige pompoenschillen, zoals bij de flespompoen, worden zacht tijdens het koken. De schil van de pompoen is niet meegenomen in de wet op resten bestrijdingsmiddelen. Een keer pompoen met schil eten in bijvoorbeeld een pompoensoep is niet gelijk een probleem, maar bij gerechten met vooral de schillen weten we niet of het veilig is. Eet je pompoen met schil? Dan kun je het beste kiezen voor biologisch.

Kun je sinaasappelschil eten (en mandarijn en grapefruit)?

Sinaasappelschil is eetbaar, net als de schil van mandarijn en grapefruit. Je kunt het beste kiezen voor biologische soorten, omdat hier geen of beperkt bestrijdingsmiddelen worden gebruikt. De schil is vrij taai, dus daarom is raspen of fijnsnijden wel aan te raden. Het gebruik is vergelijkbaar met de citroenschil.

Kun je vijgenschil eten?

Van verse vijgen is de schil lekker zacht en dus goed te eten. Als vijgen wat ouder zijn is de schil ook harder. Dan is schillen wel zo prettig omdat het dan lastig te eten is en moeilijker te verteren. Maar schadelijk voor de gezondheid is de schil niet.

Kun je de schil van watermeloen eten?

De groene schil van een watermeloen is heel hard. Daarom is het niet goed te eten en lastig verteerbaar. Voor de schil geldt verder dat de wet op resten bestrijdingsmiddelen ervan uitgaat dat je de schil niet eet. Direct onder de groene schil zit een zachte witte laag. Dat is wél goed te eten.

Video

In deze video vertellen we je alles over het eten van fruitschillen.