Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Is roomboter gezonder dan margarine omdat het natuurlijker is?

Over het algemeen eten mensen gezonder wanneer ze gaan voor 'puur' en 'natuurlijk'. Ze eten vaak meer groente en fruit en laten voorverpakte snacks vaker liggen. Ook zijn ze bewust bezig met hun eten. Maar het woord ‘natuurlijk’ op voedingsmiddelen zegt niet zoveel. Het is geen wettelijk beschermd begrip, er bestaan geen duidelijke definities voor. Iedere fabrikant mag dit woord op de verpakking zetten.

Zit er plastic in halvarine?

Nee. Er wordt geen plastic toegevoegd aan halvarine. Ook is het niet zo dat halvarine op plastic lijkt. Sommige mensen beweren dat halvarine maar 1 atoom zou verschillen van plastic. Dat klopt op zich wel, maar dat zegt niet zoveel. In de scheikunde verschillen heel veel stoffen maar 1 atoom van elkaar. Bijvoorbeeld water en waterstofperoxide, wat toch 2 heel verschillende stoffen zijn. Lees meer over roomboter.

Waarom wordt beweerd dat halvarine en margarine plastic bevatten?

Hoe deze fabel ontstaan is, is niet helemaal duidelijk. Het kan meerdere redenen hebben. Vroeger werden halvarine en margarine ook wel ‘kunstboter’ of ‘namaakboter’ genoemd. De link met ‘plastic’ is dan snel gelegd. Een andere aanleiding voor deze verwarring kan zijn dat halvarine, net als plastic, gemaakt wordt uit geraffineerde (gezuiverde) oliën. Overigens wordt wel een heel ander type olie gebruikt. Plastic wordt gemaakt van aardolie, halvarine van plantaardige olie zoals soja-, zonnebloem- of raapolie.

Hoe wordt halvarine gemaakt?

Halvarine wordt gemaakt van met name plantaardige oliën, vetten en water. Allereerst worden aan het vet vitamines toegevoegd zoals A, D en E. Sommige fabrikanten voegen bijvoorbeeld ook Omega3 vetzuren toe.

Smeerbaar

Vervolgens moet van het mengsel van water, oliën en vetten een smeuïg geheel gemaakt worden. Dat is lastig, daarom wordt een emulgator gebruikt. Dit is een toevoeging die ervoor zorgt dat de ingrediënten een geheel worden.

In halvarine wordt in de meeste gevallen als emulgator lecithinen (E 322) gebruikt. Dit wordt vooral gewonnen uit sojaolie. Vervolgens wordt het mengsel verwarmd tot 40 °C en daarna snel afgekoeld. Daardoor wordt het minder vloeibaar. Daarna wordt het geheel gekneed waardoor het smeerbaar wordt. Als het goed smeerbaar is, wordt het verpakt.

Kun je wel zeggen dat één product gezond is?

Je kunt eigenlijk van één product niet zeggen of het gezond is. Het hangt er namelijk altijd van af hoeveel of hoe vaak je het eet of drinkt. We kunnen dus wel zeggen of een product past in een gezonde voeding. Lees meer.