Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Is een glas rode wijn per dag goed voor mijn hart?

Er wordt weleens gedacht dat rode wijn goed is voor het hart vanwege de antioxidanten, maar dat is nooit duidelijk aangetoond. Een glas alcohol per dag kan het risico op bepaalde ziekten, zoals borstkanker, vergroten. Het advies is daarom om geen alcohol te drinken of in elk geval niet meer dan 1 glas per dag.

Bepaalde onderzoeken laten zien dat matig alcoholgebruik (tot 15 gram per dag, dat komt neer op maximaal 1,5 glas) het risico op sommige chronische ziekten verlaagt. Maar tegelijkertijd vergroot alcoholgebruik wel het risico op andere chronische ziekten.

Het advies is om geen alcohol te drinken of in elk geval niet meer dan 1 glas per dag.

Risico's van alcohol

Alcohol drinken verhoogt het risico op bepaalde ziekten. Uit onderzoek blijkt:

  • Volwassen vrouwen die 1 glas alcohol of meer per dag drinken, hebben een verhoogde kans op borstkanker. Voor jonge vrouwen is dit risico nog groter.
  • Bij meer dan 15 gram alcohol (meer dan 1,5 glas) neemt het risico op een beroerte toe.
  • Bij meer dan 2 glazen alcohol per dag, neemt de kans op tumoren van de mond- en keelholte, strottenhoofd en slokdarm, dikke darm en endeldarm en longkanker toe. Daarvoor is duidelijk wetenschappelijk bewijs. Als je daarnaast rookt is het schadelijke effect nog groter.
  • Langere tijd te veel alcohol drinken verhoogt het risico op leveraandoeningen en kan uiteindelijk soms zelfs leverkanker veroorzaken. Er is onbekend bij welke hoeveelheden deze effecten optreden.
  • Langere tijd te veel bier drinken kan bij mannen leiden tot diabetes type 2. Bij vrouwen neemt het risico op diabetes type 2 toe bij het langdurig drinken van te veel sterke drank.

Mogelijke gunstige effecten

Het is aannemelijk dat een matig alcoholgebruik (maximaal 1,5 glas per dag) samenhangt met een lager risico op hart- en vaatziekten en dementie. Daarnaast lijkt een matig gebruik van bier en wijn samen te hangen met een lager risico op longkanker. Ook lijkt matig alcoholgebruik het risico op, en sterfterisico bij, diabetes type 2 te verkleinen. Mogelijk komt dit door het lagere risico op hart- en vaatziekten. Hart- en vaatziekten is namelijk een belangrijke complicatie bij diabetes.

Meer drinken dan een glas per dag leidt niet tot meer gezondheidswinst en is sowieso ongunstig.

Als je geen alcohol drinkt is het niet verstandig om vanwege de gezondheidseffecten wel alcohol te gaan drinken. Een gezonde leefstijl kan namelijk ook heel goed zonder alcohol en bovendien zijn er ook risico’s aan matig alcoholgebruik. Het advies is dan ook om geen alcohol te drinken of in elk geval niet meer dan 1 glas per dag.

Minderen of stoppen met drinken?

Om mensen te helpen met minderen of stoppen met het drinken van alcohol, heeft het Trimbos-instituut een app ontwikkeld, Maxx. De app bevat praktische oefeningen, testjes en tips.