Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Is bloemkoolrijst of bloemkoolpizza gezond?

Bloemkoolrijst en andere producten die volledig uit groenten bestaan, zijn gezond en staan in de Schijf van Vijf. Producten die deels uit groente bestaan, zoals bloemkoolpizza, staan niet altijd in de Schijf van Vijf. Het hangt er vanaf wat er verder in het product zit of het gezond is.

bloemkool als bloemkoolrijst of bloemkoolpizza, is dat ook gezond
Het eten van verse groente en diepvriesgroente is gezond. In de supermarkt staan steeds meer nieuwe, innovatieve producten waarin groente is verwerkt. Zo is er bloemkoolrijst en courgettespaghetti. Ook zijn er pizzabodems en pitabroodjes. Hierin is een deel van het meel vervangen door groente. Hieronder vind je enkele voorbeelden.

Voorbeelden van ‘nieuwe’ groenteproducten

Bestaat voor 100% uit groente:

  • Bloemkoolrijst: heel fijn gesneden of geraspte bloemkool. Wordt in een recept gebruikt in plaats van gewone rijst.
  • Courgettespaghetti, courgetti of zucchetti: sliertjes courgette, gemaakt met een spirelli/spiraalsnijder. Wordt in een recept gebruikt in plaats van gewone spaghetti.

Bestaat voor een deel uit groente:

  • Pizzabodem met bloemkool of courgette. Deel van het meel is vervangen door groente.
  • Pitabroodjes met wortel, paprika, spinazie of biet. Deel meel is vervangen door groente.
  • Groene pasta of lasagnebladen. Deel meel is vervangen door spinazie.
  • Groentesnacks zoals groentebitterballen, -saucijzenbroodjes of -loempia’s. Deel (vlees)vulling is vervangen door groente.

100% groente: gezonde keuze

Nieuwe groenteproducten die voor 100% uit groente bestaan, zoals bloemkool en courgettespaghetti, zijn gezond en staan in de Schijf van Vijf. Aan deze producten is niks toegevoegd. Zo is bloemkoolrijst gemaakt van geraspte bloemkool, en bestaat courgettespaghetti uit sliertjes courgette.

Deel groente: niet automatisch gezond

Veel nieuwe groenteproducten die voor een deel uit groente bestaan, zijn niet automatisch gezond. Er kunnen nog steeds ongezonde ingrediënten in zitten. Een saucijzenbroodje waarbij de worst is vervangen door groente is wel iets gezonder, maar er zit nog steeds bladerdeeg omheen. En bladerdeeg bevat ongezond verzadigd vet.

Pizzabodems en pitabroodjes met groente erin zijn misschien iets gezonder dan de volledig witte varianten, maar ze staan niet in de Schijf van Vijf. Dat komt omdat deze producten nog steeds voor een deel uit wit meel bestaan. Wit meel en andere witte producten, zoals witbrood en witte pasta, bevatten weinig vezels en voldoen niet aan de criteria van de Schijf van Vijf.

Nieuwe groenteproducten gezond?

Het advies is om dagelijks 250 gram groente te eten. Nieuwe groenteproducten kunnen helpen sneller genoeg groente binnen te krijgen. Het hangt er wel vanaf hoeveel groente erin zit, en wat er verder in het product zit, of het echt gezonder is voor je.

Er is weinig bekend over het effect van deze nieuwe groenteproducten op de gezondheid. Het is niet duidelijk of groente verwerkt in een product, zoals in een pizzabodem of pitabroodje, net zo goed voor je is als groente die je zo bij de maaltijd opeet. In onderzoeken naar de gezondheidseffecten van groente is alleen gekeken naar groente die niet of minimaal is bewerkt (b.v. koken).

Groente in groenteproducten levert wel voedingswaarde. Ook de vezels, vitamines en mineralen tellen mee voor je dagelijks inname. Zo draagt een pitabroodje met wortelpuree bij aan de inname van beta-caroteen.

Groente-advies

We adviseren om vooral verse groente of groente uit de diepvries te eten. Varieer volop met verschillende soorten groente. Groente is lekker bij de warme maaltijd, bij de lunch, op je brood of tussendoor als snack. Voor de afwisseling kun je eens kiezen voor producten die voor 100% uit groente bestaan, zoals bloemkoolrijst en courgetti. Dit kan ook helpen om makkelijker aan je dagelijkse 250 gram groente te komen. Houd er wel rekening mee dat groentespaghetti en groenterijst minder calorieën bevatten dan pasta en rijst. Het kan dus zijn dat je sneller weer trek krijgt. Ook volkoren producten zoals volkorenpasta en zilvervliesrijst staan in de Schijf van Vijf en heb je nodig.

Ga je een keertje pizza of een pitabroodje eten, dan kun je kiezen voor een variant met groente erin. Natuurlijk kun je er ook zelf groente op doen om je maaltijd gezonder te maken. Groenteproduct kiezen? Vergelijk de voedingswaarden en kies voor het product met minder verzadigd vet en zout. De ‘Kies Ik Gezond?’-app kan je daarbij helpen.

Op zoek naar gezonde recepten? Kijk dan in de receptenzoeker.