Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Populair
Ga naar
 

Zijn appels en peren een duurzame keuze?

Appels en peren hebben van alle fruitsoorten de laagste milieudruk. De teelt belast het milieu relatief weinig, vergeleken bij andere fruitsoorten.

Voor de teelt van appels en peren wordt weinig grond en weinig water gebruikt, en er komen weinig broeikasgassen bij vrij. Het is het hele jaar door een duurzame keuze, in alle seizoenen.

Milieuklasse A

Appels en peren hebben het hele jaar door milieuklasse A: dat is het meest duurzaam en dus het beste voor het milieu. Dat geldt voor appels uit Nederland, België, Frankrijk, Chili en Nieuw-Zeeland, en voor peren uit Nederland, België, Frankrijk, Argentinië, Chili en Zuid-Afrika. Meer informatie vind je in de Groente- en fruitkalender van Milieu Centraal.

Import appels en peren

Appels uit Chili, Brazilië en Zuid Afrika worden meestal per boot vervoerd naar Nederland, waardoor de milieudruk relatief laag blijft. Nederlandse appels en peren worden in het najaar geoogst, maar zijn bijna het hele jaar beschikbaar omdat ze lang te bewaren zijn in speciale koelhuizen. Het koelen van het fruit kost wel energie, maar het is minder belastend voor het klimaat dan wanneer ze per schip worden geïmporteerd.

Duurzaam fruit

Natuurlijk is het altijd goed om te kiezen voor fruit uit het seizoen. Maar er is ook fruit dat het hele jaar een duurzame keuze is. In de onderstaande video vertelt Corné van Dooren, expert Duurzaam Eten van het Voedingscentrum, welk fruit dat is.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke 2 weken tips en nieuwtjes over gezond, duurzaam en veilig eten in je mailbox.