Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Zijn appels en peren een duurzame keuze?

Appels en peren hebben van alle fruitsoorten de laagste milieudruk. De teelt belast het milieu relatief weinig, vergeleken bij andere fruitsoorten.

Voor de teelt van appels en peren wordt weinig grond en weinig water gebruikt, en er komen weinig broeikasgassen bij vrij. Het is het hele jaar door een duurzame keuze, in alle seizoenen.

Goed voor het milieu

Appels en peren zijn het hele jaar duurzaam en dus het beste voor het milieu. Dat geldt voor appels uit Nederland, België, Frankrijk, Chili en Nieuw-Zeeland, en voor peren uit Nederland, België, Frankrijk, Argentinië, Chili en Zuid-Afrika.

Import appels en peren

Appels uit Chili, Brazilië en Zuid Afrika worden meestal per boot vervoerd naar Nederland, waardoor de milieudruk relatief laag blijft. Nederlandse appels en peren worden in het najaar geoogst, maar zijn bijna het hele jaar beschikbaar omdat ze lang te bewaren zijn in speciale koelhuizen. Het koelen van het fruit kost wel energie, maar het is minder belastend voor het klimaat dan wanneer ze per schip worden geïmporteerd.

Duurzaam fruit

Natuurlijk is het altijd goed om te kiezen voor fruit uit het seizoen. Maar er is ook fruit dat het hele jaar een duurzame keuze is. In deze video vertellen we welk fruit dat is.