Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Frisdrank of sap als dorstlesser? Zoveel suiker krijg je ermee binnen

27 mei 2024

Genoeg drinken is belangrijk. Kies jij vaak voor frisdrank of sap als dorstlesser? Bedenk dan dat je daarmee ook een hoop suiker binnenkrijgt. Voor je gezondheid én je tanden is het beter om deze dranken vol suiker niet te veel en niet te vaak te drinken.

Vraag je je af om hoeveel suiker het gaat? Het Voedingscentrum heeft een nieuw overzicht gemaakt van populaire dranken. Zo kun je in een oogopslag zien hoeveel suikerklontjes er in een blikje of flesje zitten. Soms gaat het om maar liefst 8 suikerklontjes. Dat is meer dan 30 gram suiker.

Staat jouw favoriete drankje ertussen?

suikerklontjes in frisdrank, sappen en energiedrink Op basis van etiketinformatie april 2024*.
1
klontje is 4 gram suiker.

Behalve in frisdrank, sap en energiedrank, zit er ook in kant-en-klare ijskoffies en gezoete zuiveldranken veel suiker. Bekijk hoeveel suikerklontjes er in deze dranken zitten.

Meer betalen voor frisdrank

Dranken met suiker staan niet in de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Het drinken van veel suikerhoudende dranken vergroot de kans op overgewicht en diabetes type 2. Het advies is daarom om er zo min mogelijk van te drinken.

Sinds 1 januari is de belasting (de zogenoemde verbruiksbelasting) op onder meer frisdranken en vruchtensappen verhoogd. De belasting geldt ook voor light- en zero-frisdranken.

Light- en zero-frisdranken bevatten minder en soms zelfs geen suiker, maar tasten net als gewone frisdrank wel je tanden aan vanwege de zuren die erin zitten. Daarom staan deze dranken ook niet in de Schijf van Vijf.

Dorstlessers in de Schijf van Vijf

Wat dan wel een gezonde keuze is? (Kraan)water bijvoorbeeld. Dat is ook nog eens duurzaam en goedkoop. Je kunt het water een natuurlijk smaakje geven door er bijvoorbeeld fruit en kruiden aan toe te voegen. Denk aan sinaasappel en gember of aardbeien en tijm. Of maak ijsklontjes met een blaadje munt of bijvoorbeeld een framboos, druif of blauwe bes.

Je kunt naast (kraan)water ook thee en koffie zonder suiker drinken, die dorstlessers staan in de Schijf van Vijf. Zo krijg je voldoende vocht binnen, maar dan wel zonder calorieën.

Wil je toch een keer een drankje met suiker? Kies dan voor een kleine portie zoals een glas of klein blikje.

*De afbeelding met dranken is gebaseerd op etiketinformatie uit 2024. Op de afbeelding staat een selectie van de dranken die te koop zijn. Een ander merk of een andere variant kan meer of minder suiker bevatten.