Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

De gezondste (school)kantine van Nederland staat in Enschede

23 januari 2024

Zone.college in Enschede mag zich vanaf 23 januari met trots eigenaar noemen van een ideale Schoolkantine Schaal. Daarmee voldoet de school aan de Richtlijn Eetomgevingen voor scholen van het Voedingscentrum. De leerlingen kunnen volop kiezen uit een aanbod gezonde broodjes en snacks.

Het Voedingscentrum reikt de Schoolkantine Schaal al sinds 2013 uit aan scholen die het leerlingen makkelijker maakt om gezondere en duurzamere keuzes te maken in de kantine. Het oog van de leerlingen valt meteen op de gezondere keuze: volkorenbroodjes met gezond beleg, groente en fruit, en water als logische dorstlesser. Scholen kunnen een zilveren, gouden of ideale Schoolkantine Schaal behalen door respectievelijk 60, 80 of 100 procent van hun aanbod te laten bestaan uit betere keuzes.

Van alle v(g)o- en mbo-schoollocaties waar jongeren eten en drinken kunnen kopen, is 64 procent actief aan de slag met de gezonde schoolkantine. Dat zijn bijna 1.200 schoollocaties. Zone.college Enschede is op dit moment de enige school in Nederland met een ideale schoolkantine.

ideale schoolkantine

Michelin-ster

"Dit voelt voor ons echt als het krijgen van een Michelin-ster", zegt Jeffry Brummelhuis, docent en Gezonde School Coördinator bij Zone.college Enschede. "We hebben er keihard voor gewerkt en dit is de bekroning op het werk. We zijn ongelofelijk trots dat we nu de enige schoolkantine zijn van Nederland met alleen maar producten uit de Schijf van Vijf."

"Er zijn natuurlijk altijd wel leerlingen die klagen dat ze geen snoep en dergelijke kunnen kopen, maar we verkopen 99 procent van alle broodjes. En dat 5 dagen in de week. Ik denk dat het broodje hete kip wel het meest populaire broodje is die we momenteel hebben. Onze leerlingen staan er dus eigenlijk niet meer bij stil dat het alleen maar gezond is. Het is voor hen heel gewoon geworden. Wat ook helpt: de leerlingen helpen in de pauzes met de voorbereiding en verkoop. Wanneer we vragen wie wil helpen, wordt er altijd enthousiast gereageerd."

Laatste stap

Ook Liesbeth Velema, expert voeding en gedrag bij het Voedingscentrum, is trots op het resultaat. "Jongeren komen de hele dag in aanraking met voeding. Thuis, onderweg, op de sportvereniging en natuurlijk ook op school. Helaas weten we dat het grootste deel van het aanbod in de voedselomgeving ongezond is. In de supermarkt bijvoorbeeld 80%. Terwijl we jongeren juist moeten bijbrengen dat gezond eten lekker is en heel gewoon. Dat helpt hen een gezond eetpatroon te ontwikkelen."

"We zien dat veel scholen bezig zijn om hun kantines gezonder te maken. We zijn trots op elke school die stappen zet voor een gezonder aanbod en aan wie we een Schoolkantine Schaal mogen uitreiken. Zone.college Enschede laat zien dat het mogelijk is om ook die laatste stap te zetten en het hele aanbod en de uitstraling van de kantine gezond te maken."

Noot voor de redactie

Voor meer informatie over de aanpak van de Gezonde Schoolkantine kun je contact opnemen met onze woordvoerders: telefoon 070-3068883 en via media@voedingscentrum.nl.

Voor contact met Zone.college Enschede kun je terecht bij de afdeling Marketing en Communicatie via communicatie@zone.college. Kijk voor meer informatie op de website van Zone.college.

Over Zone.college

Zone.college biedt eigenzinnig, praktijk-rijk en vooruitstrevend groen onderwijs met persoonlijke aandacht voor vmbo-leerlingen, mbo-studenten en medewerkers in de groene sector. Beroepsonderwijs (vmbo, mbo en volwassenen) waarbij het bedrijfsleven nauw betrokken is en waarin de zorg voor al wat leeft (natuur, klimaat, dieren en groen) een belangrijke plaats inneemt. Met 8 locaties, 1.000 medewerkers en meer dan 7.500 leerlingen/studenten is Zone.college de grootste groene opleider van Oost-Nederland. Er zijn locaties in Almelo, Borculo, Deventer, Doetinchem, Enschede, Hardenberg, Twello en Zwolle.

Over het programma De Gezonde Schoolkantine

Het Voedingscentrum stimuleert met het programma De Gezonde Schoolkantine scholen om hun eetomgeving gezonder en duurzamer te maken. Sinds de start van het programma in 2003 zijn honderden scholen hiermee bezig.

Scholen hebben invloed op het eetgedrag van leerlingen en studenten. Aan de hand van de Richtlijn Eetomgevingen voor Scholen kunnen scholen met (kleine) veranderingen hun schoolkantine en automaten steeds gezonder maken. In de richtlijnen wordt ingezet op het veranderen van gedrag door het aanpassen van de omgeving. Zo kunnen jongeren makkelijker (onbewust) gezonde en duurzame keuzes maken.