Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Hoe kook ik?

Heel veel producten kun je koken, oftewel gaar maken in kokend water. Van pasta, rijst en aardappelen tot groenten als asperges, bloemkool en sperziebonen. En vergeet ook een gekookt eitje niet. Lees hoe je stap voor stap kookt. Ook vind je op deze pagina de kooktijden van verschillende soorten groente. Zo kook je ze perfect gaar!

Stap voor stap koken

Bekijk hieronder hoe je stap voor stap verschillende producten kookt.

  1. Maak de groente schoon en snijd klein. Schil de aardappelen en verwijderen lelijke plekjes. Was de aardappelen. Snijd ze eventueel in gelijke stukken.
  2. Doe de groente of aardappelen in een pan. Kook ze in een klein bodempje water. Bij bladgroenten zoals spinazie hoef je helemaal geen water toe te voegen.
  3. Doe tijdens het koken de deksel op de pan. Zo bespaar je energie.
  4. Komt er stoom uit de pan? Zet de warmtebron dan lager. Op dat moment gaat de kooktijd in.
  5. Kook de groente of aardappelen gaar. Aardappelen hebben zo’n 20-25 minuten tijd nodig en voor groente verschilt het per soort. Scrol naar beneden op deze pagina voor een overzicht van kooktijden voor groente. Als je in de groente of aardappelen kan prikken, zijn ze gaar. Giet ze af met behulp van de deksel of een vergiet.

Bekijk onze handige kookvideo's waarin we laten zien hoe je stap voor stap aardappelen, bloemkool, broccoli en sperziebonen kookt.

sluiten
  1. Breng water aan de kook met de deksel op de pan. Reken 1 liter water per 100 gram pasta.
  2. Voeg de pasta toe en roer even door om te voorkomen dat de pasta aan elkaar plakt.
  3. Zet de warmtebron lager als het water kookt. Laat de pasta volgens de kooktijd op de verpakking verder garen. Proef voor de zekerheid al een minuutje eerder of de pasta goed is.
  4. Giet de pasta af in een vergiet. Houd eventueel een kopje van het kookwater apart voor de pastasaus.
sluiten
  1. Was de rijst in koud water tot het water helder blijft. Zo spoel je overtollig zetmeel van de rijst, waardoor de rijst minder snel aan elkaar plakt. Doe de rijst na het wassen in de pan.
  2. Voeg 1,5 keer zoveel (heet) water als rijst toe. Dit is ongeveer gelijk aan één vingerkootje water boven de rijst.
  3. Breng het water met de deksel op de pan aan de kook.
  4. Zet de warmtebron lager en laat de rijst volgens de kooktijd op de verpakking verder garen.

Tip: voeg extra water toe als het water in de pan verdampt is, maar de rijst nog niet gaar is.


In deze video laten we zien hoe je stap voor stap rijst kookt.

sluiten
Over eieren koken hebben we een aparte pagina. Lees hoe je het perfect eitje kookt.
sluiten

Handige kookvideo's

In onze kookvideo's laten we zien hoe je verschillende producten het beste kunt koken. Kijk hieronder bijvoorbeeld hoe je stap voor stap broccoli kookt. Bekijk op ons YouTube-kanaal hoe je aardappelen, bloemkool, sperziebonen, rijst en eieren kookt.

Hoelang kook je groente? En hoeveel?

In onderstaande tabel vind je een handig overzicht met de kooktijden van verschillende groentesoorten. Houd voor het stomen van de groente 3-5 minuten extra aan. Ook zie je de hoeveelheid ongekookte groente die je nodig hebt om na het koken 150 gram of 250 gram over te houden.

Groente Voor 150
gram
Voor 250
gram
Kooktijd (minuten)
Aardpeer  * * 10
Andijvie  225-255 375-425 5
Artisjok  * * 45
Asperges groen  165 275 6
Asperges wit  180-225 300-375 8
Aubergine  150-180 250-300 5
Bimi  150 250 3
Bleekselderij  225-255 375-425 10
Bloemkool  180-225
300-375 10
Boerenkool  300-375 500-625 20
Bospeen  150-180 250-300 5
Bosui  * * 3
Broccoli  180-225 300-375 4
Champignons  * * 5
Chinese kool  225-255 375-425 8
Courgette  150-180 250-300 5
Groene kool  180-225 300-375 10
Knolselderij  180-225 300-375 15
Koolraap  180 300 15
Koolrabi  150-180 250-300 10
Kousenband  150-180 250-300 15
Maïs  180-225 300-375 10
Paddenstoelen  * * 5
Paksoi  225-255 375-425 5
Paprika  * * 5
Pastinaak  165 275 20
Peterseliewortel  * * 10
Peultjes  150-180 250-300 5
Postelein  255-300 425-500 5
Prei  255-300 425-500 10
Raapjes/meiknol  195 325 10
Raapstelen  225-255 375-425 5
Rabarber  300 500 8
Radicchio  180-225 300-375 10
Rode biet rauw  180 300 50
Rodekool  150-180 250-300 20
Savooiekool  180-225 300-375 10
Schorseneren  180-225 300-375 20
Snijbiet  225 375 5-10
Snijbonen  150 250 10
Sperziebonen  165 275 10-15
Spinazie  255-300 425-500 5
Spitskool  180-225 300-375 10
Spruiten  180 300 10
Sugarsnaps  150 250 5
Taugé  * * 0,5
Uien  * * 10
Venkel  180-225 300-375 10
Waterkers  * * 2
Winterwortel  150-180 250-300 7
Witlof  180-225 300-375 5
Witte kool  150-180 250-300 10
Waspeen  150-180 250-300 15
Zeekraal  180 300 2
Zuurkool  150-195 250-325 10

* Deze groente eet je vaak in combinatie met andere groenten. Vul aan met andere groente tot 150 of 250 gram

sluiten

Makkelijke recepten

Tijd om de keuken in te duiken. Wat ga jij maken? Wij hebben wat lekkere recepten op een rijtje gezet.