Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg. Je kunt de webanalyse cookies instellingen aanpassen.
Menu van de Week Recept van de dag
Herfstig recept
2 personen
15-30 minuten
Ga naar
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Kookboek Groente
Groenten zijn prachtige producten uit de... Bestel nu € 12,95
Populair
Alles over afvallen
Afvallen zonder dieet is de beste manier... Bestel nu € 9,95
Ga naar
 

Hoe stoom ik?


Bij stomen maak je eten gaar in de damp van kokend water. Stomen heeft als voordeel dat smaak en vitamines goed blijven behouden. 
Geschikt voor... Materiaal?
…vis, groente, rijst en couscous. Alles wat je kunt koken, kun je ook stomen.
Je stoomuitrusting bestaat uit 2 delen: een onderstel voor water en een bovenstel met gaatjes in de bodem waarin je het eten legt. Dit kan zijn: een pan met hittebestendig vergiet en deksel, een stoompan, een pan met een metalen, rieten of bamboe stoommandje, een couscouspan of een elektrische stomer. Stomen in een speciale stoomoven is ook mogelijk.

Stap voor stap stomen (groente)

  • Groente stoom je gaar boven water, bouillon of water met kruiden. Stomen kan ook boven een stoofgerecht. Dat wordt veel gedaan bij couscous.
  • Zorg dat in het onderste deel van de pan voldoende water of bouillon staat, maar zorg ervoor dat het niet het bovenste deel raakt
  • Breng het water aan de kook. Plaats het bovenste deel met het eten erop en sluit af met een sluitend deksel. Zet als er stoom onder het deksel uit komt, het vuur laag. Kijk bij een elektrische stoompan of stoomoven naar de gebruiksaanwijzing.
  • De stoomtijd is iets langer dan de kooktijd, reken op 3 tot 5 minuten meer. Bekijk de kooktijden van verschillende groenten.
  • Er zijn stoomovens die met hoge druk werken. Daarmee zijn producten gemiddeld in ongeveer een derde van de normale tijd klaar.

Handige tips

  • Wanneer je veel vitamines en mineralen in je eten wilt houden is stomen geschikt. Er blijft meer in het eten dan als je het kookt.
  • Zet het vuur niet zo hoog dat de vlammen om de pan heen slaan. Juist de buitenkant van het vuur is het heetste, dus dan zou er energie verloren gaan.
  • Bij stomen is het belangrijk dat het water blijft dampen. Dampt het niet, zet dan het vuur toch wat hoger.
  • Maak je jus of saus? Met het overgebleven vocht (met al zijn vitamines en mineralen) dat na het stomen overblijft kun je jus of saus maken. 
Nieuw kookboek: Vandaag vegetarisch

'Vandaag vegetarisch' inspireert om eten op een nieuwe manier te benaderen. Steeds meer mensen eten minder of geen vlees. In dit kookboek vind je recepten op basis van peulvruchten, soja, ei, noten en vleesvervangers.