Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg. Je kunt de webanalyse cookies instellingen aanpassen.
Menu van de Week Recept van de dag
Pittig met groene currypasta
2 personen
15-30 minuten
Ga naar
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Kookboek Groente
Groenten zijn prachtige producten uit de... Bestel nu € 12,95
Populair
Alles over afvallen
Afvallen zonder dieet is de beste manier... Bestel nu € 9,95
Ga naar
 

Hoe frituur ik?


Je maakt een gerecht bruin en knapperig door onderdompeling in heet vet of hete olie. Frituren is altijd een minder gezonde bereidingswijze, maar lekker voor af en toe. 
Geschikt voor... Materiaal?
...eten dat snel gaar is. Friet en oliebollen bijvoorbeeld. En alles wat je door een frituurbeslag kan halen, zoals stukjes vlees, vis en groente.
Frituurpan (je kunt ook frituren in een gewone pan op het fornuis), frituurmand of schuimspaan en keukenpapier.

Stap voor stap frituren

  • Vul een frituurpan voor maximaal de helft met olie. Anders kan de pan overstromen en in de brand vliegen. Dat komt omdat olie kan gaan bruisen.
  • Verwarm de olie tot de juiste temperatuur: tussen de 150 tot 175°C. Voor friet is 150°C geschikt en voor kroketten en deegwaren zoals oliebollen is 170°C goed. Bij lagere temperaturen nemen de producten veel olie op en zijn ze dus vetter. Ook bestaat dan de kans dat je product niet goed gaar wordt. Boven 175°C kan het product aan de buitenkant verbranden terwijl de binnenkant nog niet gaar is.
  • Bij elektrische frituurpannen kun je de temperatuur gemakkelijk instellen. Als je een gewone pan op het fornuis gebruikt kun je de temperatuur controleren door een stukje brood in de hete olie te leggen. Wanneer de temperatuur goed is, gaat het brood bruisen en wordt het bruin. Er zijn ook speciale thermometers te koop.
  • Verwijder het ijslaagje van diepvriesproducten en droog natte producten met keukenpapier.
  • Frituur niet te veel tegelijk, de olie koelt dan te veel af en gaat bruisen. Ook neemt het gerecht meer vet op als de olie kouder is.
  • Neem de producten met een frituurmandje of schuimspaan uit de olie en laat ze op een laag keukenpapier goed uitlekken.

Onmisbare tips

Let op frituurvet

  • In olie of vloeibaar frituurvet zit minder verzadigd vet. Verzadigd vet is niet gezond voor je hart en bloedvaten.
  • Als je de olie of het vloeibare vet na ieder gebruik zeeft verwijder je water en verbrande stukjes. In verbrande stukjes zitten namelijk schadelijke stoffen (acrylamide en PAK’s). Laat de olie of het vloeibare vet afkoelen. Bedek je frituurmandje met vellen keukenpapier en giet het vet door de vellen heen in een schaal. Maak de frituurpan schoon met keukenpapier en giet het vet terug. 
  • Na zo’n 5 tot 7 keer gebruiken is het tijd om de frituurolie of het vet in zijn geheel te vervangen. Vervang het eerder als het sterk ruikt of smaakt, het er donker of stroperig uitziet of gaat walmen of schuimen. Dan bevat de olie schadelijke stoffen. 

Maak het milieu blij

Je zorgt voor het milieu wanneer je:

  • vet niet door gootsteen of toilet spoelt maar het apart inzamelt, bijvoorbeeld in de oorspronkelijke flessen van het frituurvet. Je kunt het vet weggooien in een gele container die je vindt bij supermarkten, scholen, sportclubs en milieustraten.
  • de pan schoonmaakt met keukenpapier, dat je bij het restafval gooit. 
De lekkerste kerstrecepten
2 menu's voor jou

Wil je inspiratie voor een kerstmenu waar je helemaal de blits mee maakt? Met onze driegangenmenu's maak je zeker indruk. Ook in vega-variant.