Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
Recept van het Voedingscentrum: Wortel-linzensoep

Wortel-linzensoep

Goed gekruide linzensoep met wortel en bleekselderij.

  • 2 personen
  • 30+ minuten
  • hoofdgerecht
  •  

Ingrediënten

  • 1 ui
  • 1-2 (winter)wortels (ca. 400 gram)
  • 3 stengels bleekselderij
  • ½-1 Spaanse peper
  • 1 eetlepel olie
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • ½ theelepel gemalen koriander
  • 125 gram rode linzen
  • ¼ groentebouillontablet met minder zout
  • 1 laurierblad
  • 8 takjes koriander
  • 4 volkoren boterhammen

Bereiding

  1. Maak de groente schoon.
  2. Snijd de ui in snippers, de wortels in plakken en de bleekselderij in boogjes.
  3. Maak de peper schoon en verwijder de pitjes.
  4. Snijd de peper in ringetjes.
  5. Verwarm de olie en fruit hierin de ui en de bleekselderij zacht.
  6. Voeg de wortel, de komijn en de koriander toe en fruit dit even mee.
  7. Was de linzen in een zeef.
  8. Voeg de linzen, 600 ml water, het stukje bouillontablet en het laurierblad toe aan de groente en breng dit aan de kook. Kook de linzen in ca. 20 minuten gaar.
  9. Verwijder het laurierblad en houd eventueel een paar lepels van de soep achter.
  10. Pureer de soep in de keukenmachine of met een staafmixer. Verdun de soep eventueel met nog wat water. Roer de achtergehouden lepels soep en de ringetjes peper erdoor en warm goed door.
  11. Garneer de soep met kleingesneden koriander en geef er brood bij.

Extra informatie

Allergie info:
Kijk op het etiket voor het gebruik van bouillon.

Ingrediënten over?

Bleekselderij:
Bewaar de rest van een struik bleekselderij verpakt in plastic nog maximaal 7 dagen in de koelkast. Gebruik bleekselderij om te roerbakken, op brood, in een tomatensaus of maak er soep van.
Gebruik een restje groente bijv. in een broodbakje met groente-eierragout.

Informatie over dit recept

Duurzaam eten Winterpeen is deze maand (juni) een seizoensproduct.
buiten Schijf van Vijf De hoeveelheid met minder zout is een dagkeuze buiten de Schijf van Vijf.

Past in dieet

  • Caloriearm
  • Met weinig zout
  • Bij verhoogd cholesterol
  • Bij diabetes
  • Vrij van melk
  • Vrij van ei

Voedingswaarden per persoon

  Recept incl. menusuggestie
Energie 475 kcal 475 kcal
Vet 9 gram 9 gram
Waarvan verzadigd vet 2 gram 2 gram
Koolhydraten 65 gram 65 gram
Waarvan suikers 10 gram 10 gram
Vezels 20 gram 20 gram
Eiwit 25 gram 25 gram
Zout
0,9 gram 0,9 gram
Print dit recept
Deel dit recept