Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu van de Week Recept van de dag
Perfecte balans tussen zoet en hartig
2 personen
15-30 minuten
Ga naar
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Populair
Ga naar

Winterminestrone

Zoek een ander recept

  • 2 personen
  • 15-30 minuten
  • hoofdgerecht

Ingrediënten

  • part pompoen
  • 1 prei
  • 1 winterwortel
  • stukje knolselderij
  • stukje groene kool
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 eetlepel olijfolie
  • ¼ groentebouillontablet met minder zout
  • 3 sneetjes volkorenbrood
  • 1 handje walnoten of hazelnoten
  • 10 blaadjes basilicum
  • 1 klein potje witte bonen

Bereiding

  1. Maak de groente schoon.
  2. Schil het stuk pompoen en snijd het vruchtvlees in blokjes.
  3. Snijd de prei in ringen, de wortel in halve plakjes, de knolselderij in blokjes, de groene kool in repen en 1 teentje knoflook in snippers.
  4. Verwarm de olijfolie en bak hierin de prei, de knolselderij en de snippers knoflook een paar minuten.
  5. Voeg de blokjes pompoen, de wortel, 250 ml water en het bouillontablet toe.
  6. Breng dit aan de kook en laat het 15 minuten zacht koken.
  7. Rooster 1 sneetje volkorenbrood lichtbruin en bros.
  8. Maal het geroosterde brood met het overgebleven teentje knoflook, de noten en de basilicum tot grove korrels.
  9. Rooster de rest van het brood licht.
  10. Roer de groene kool en de uitgelekte en afgespoelde witte bonen door de soep. Laat de soep nog 5 minuten koken.
  11. Strooi aan tafel de kruimels over de soep en geef er driehoekjes geroosterd brood bij.

Extra informatie

Allergie info:
Kijk op het etiket voor het gebruik van bouillon.

Ingrediënten over?

Pompoen of knolselderij:
Dek het snijvlak af met plastic folie. Bewaar het stuk pompoen of knolselderij maximaal 4 dagen in de koelkast.
Maak van het stuk pompoen een soep of rooster stukken pompoen met andere groentesoorten in de oven of in een grillpan.
Verwerk de rest van de knolselderij in een soep, salade of eet het geraspt met wat citroensap op brood.

Informatie over dit recept

Klimaatkanjer Klimaatkanjer: dit recept heeft een lage milieubelasting.
Duurzaam eten Pompoen heeft deze maand (augustus) een lage klimaatbelasting.

Past in dieet

  • Met weinig zout
  • Bij verhoogd cholesterol
  • Bij diabetes
  • Vrij van ei

Voedingswaarden per persoon

  Recept incl. menusuggestie
Energie 540 kcal 540 kcal
Eiwit 25 gram 25 gram
Koolhydraten 60 gram 60 gram
Waarvan suikers 10 gram 10 gram
Vet 20 gram 20 gram
Waarvan verzadigd vet 2 gram 2 gram
Vezels 25 gram 25 gram
Zout 1,6 gram 1,6 gram
Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke 2 weken tips en nieuwtjes over gezond, duurzaam en veilig eten in je mailbox.