Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Populair
Ga naar

Waterzooi met kip

Zoek een ander recept

Typisch Gents gerecht met kip, groente en aardappelen.

  • 2 personen
  • 30+ minuten
  • hoofdgerecht

Ingrediënten

  • 2 kipkarbonades (bovenpoot zonder vel)
  • peper, gerookt paprikapoeder
  • 1 eetlepel vloeibare margarine
  • ½ kippenbouillontablet met minder zout
  • 2 takjes rozemarijn of tijm
  • 3 aardappelen
  • 1 prei
  • 1 flinke winterwortel
  • 3 stengels bleekselderij
  • 2 volkoren boterhammen
  • 5 takjes peterselie

Bereiding

  1. Bestrooi de kipkarbonades met peper en paprikapoeder.
  2. Bak de kip in de hete margarine bruin.
  3. Voeg 500 ml water met het stuk bouillontablet en de rozemarijn toe en kook de kip 10 minuten.
  4. Maak de aardappelen en de groente schoon.
  5. Snijd de aardappelen in blokjes, de prei in ringen, de wortel in plakken en de bleekselderij in boogjes.
  6. Doe de aardappelen en de groente in de bouillon en kook alles in 15 minuten gaar.
  7. Rooster het brood en snijd het in repen.
  8. Was de peterselie en knip het klein.
  9. Strooi de peterselie over de waterzooi en geef de repen brood erbij.

Extra informatie

Allergie info:
Kijk op het etiket voor het gebruik van bouillon en margarine.

Ingrediënten over?

Bleekselderij:
Bewaar de rest van een struik bleekselderij verpakt in plastic nog maximaal 7 dagen in de koelkast. Gebruik bleekselderij om te roerbakken, op brood, in een tomatensaus of salade.

Informatie over dit recept

Duurzaam eten Prei is deze maand (september) een seizoensproduct.
Kip Bij kip kun je op dierenwelzijn letten door te kiezen voor scharrel, biologisch of Beter Leven.

Past in dieet

  • Caloriearm
  • Met weinig zout
  • Bij verhoogd cholesterol
  • Bij diabetes
  • Vrij van melk
  • Vrij van ei

Voedingswaarden per persoon

  Recept incl. menusuggestie
Energie 475 kcal 475 kcal
Eiwit 40 gram 40 gram
Koolhydraten 45 gram 45 gram
Waarvan suikers 9 gram 9 gram
Vet 15 gram 15 gram
Waarvan verzadigd vet 3 gram 3 gram
Vezels 10 gram 10 gram
Zout 0,9 gram 0,9 gram
Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke 2 weken tips en nieuwtjes over gezond, duurzaam en veilig eten in je mailbox.