Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu van de Week Recept van de dag
Ideaal recept voor broodrestjes
2 personen
30+ minuten
Ga naar
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Populair
Ga naar

Thaise tempékoekjes

Zoek een ander recept

  • 2 personen
  • 15-30 minuten
  • hoofdgerecht

Ingrediënten

  • 150 gram zilvervliesrijst
  • 2 sjalotjes
  • 1 teentje knoflook
  • ½ spaanse peper
  • stukje gemberwortel (grootte van 1 duim)
  • 1 eetlepel pindakaas, 100% pinda's
  • ca. ½ eetlepel limoensap
  • ½ theelepel gemalen citroengras (sereh) of een stengel citroengras
  • 150 gram tempé
  • volkorenmeel
  • 1 Chinese kool
  • 2 eetlepels vloeibare margarine
  • 4 takjes bladselderij
  • 1 eetlepel olie

Bereiding

  1. Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
  2. Pel de sjalotten en de knoflook.
  3. Verwijder de pitjes uit de peper.
  4. Schil het stukje gember en rasp het.
  5. Pureer 1 sjalot, de knoflook, de peper, de helft van de gember, de pindakaas, het limoensap en het zachte deel van het citroengras met een staafmixer of in de keukenmachine.
  6. Breek de tempé in stukken en doe ze bij het mengsel en pureer dit met elkaar. Voeg eventueel wat volkorenmeel of wat water toe. Vorm er 4-6 schijven van.
  7. Maak de Chinese kool schoon en snijd hem in repen. Kook de kool in een bodempje water in ca. 8 minuten gaar.
  8. Bak de tempékoekjes in de hete margarine in 6-8 minuten heet en bruin.
  9. Was de selderij en knip het klein.
  10. Fruit de rest van de sjalot en de gember zacht in de olie. Bak de rijst kort mee en maak dit op smaak met de selderij.
  11. Geef de gebakken rijst en de Chinese kool bij de tempékoekjes.

Extra informatie

Allergie info:
Kijk op het etiket voor het gebruik van margarine.

Ingrediënten over?

Tempé:
Bewaar een stuk tempé afgedekt maximaal 2 dagen in de koelkast. Vries eventueel tempé in. Het is dan nog 3 maanden houdbaar.

Informatie over dit recept

Klimaatkanjer Klimaatkanjer: dit recept heeft een lage milieubelasting.
Duurzaam eten Chinese kool is deze maand (juni) een seizoensproduct.

Past in dieet

  • Met weinig zout
  • Bij verhoogd cholesterol
  • Bij diabetes
  • Vrij van melk
  • Vrij van ei

Voedingswaarden per persoon

  Recept incl. menusuggestie
Energie 620 kcal 620 kcal
Eiwit 20 gram 20 gram
Koolhydraten 70 gram 70 gram
Waarvan suikers 6 gram 6 gram
Vet 25 gram 25 gram
Waarvan verzadigd vet 4 gram 4 gram
Vezels 15 gram 15 gram
Zout < 0.1 gram < 0.1 gram
Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke 2 weken tips en nieuwtjes over gezond, duurzaam en veilig eten in je mailbox.