Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
Recept van het Voedingscentrum: Thaise tempékoekjes

Thaise tempékoekjes

Dit vegetarisch gerecht van tempé is heerlijk bij een Thaise maaltijd.

  • 2 personen
  • 15-30 minuten
  • hoofdgerecht
  •  

Ingrediënten

  • 150 gram zilvervliesrijst
  • 2 sjalotjes
  • 1 teentje knoflook
  • ½ spaanse peper
  • stukje gemberwortel (grootte van 1 duim)
  • 1 eetlepel pindakaas, 100% pinda's
  • ca. ½ eetlepel limoensap
  • ½ theelepel gemalen citroengras (sereh) of een stengel citroengras
  • 150 gram tempé
  • volkorenmeel
  • 1 Chinese kool
  • 2 eetlepels vloeibare margarine
  • 4 takjes bladselderij
  • 1 eetlepel olie

Bereiding

  1. Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
  2. Pel de sjalotten en de knoflook.
  3. Verwijder de pitjes uit de peper.
  4. Schil het stukje gember en rasp het.
  5. Pureer 1 sjalot, de knoflook, de peper, de helft van de gember, de pindakaas, het limoensap en het zachte deel van het citroengras met een staafmixer of in de keukenmachine.
  6. Breek de tempé in stukken, doe ze bij het mengsel en pureer dit met elkaar. Voeg eventueel wat volkorenmeel of wat water toe. Vorm er 4-6 schijven van.
  7. Maak de Chinese kool schoon en snijd hem in repen. Kook de kool in een bodempje water in ca. 8 minuten gaar.
  8. Bak de tempékoekjes in de hete margarine in 6-8 minuten heet en goudbruin.
  9. Was de selderij en knip het klein.
  10. Fruit de andere sjalot en de rest van de gember zacht in de olie. Bak de rijst kort mee en maak dit op smaak met de selderij.
  11. Geef de gebakken rijst en de Chinese kool bij de tempékoekjes.

Extra informatie

Allergie info:
Kijk op het etiket voor het gebruik van margarine.

Ingrediënten over?

Tempé:
Bewaar een stuk tempé afgedekt maximaal 2 dagen in de koelkast. Gebruik de tempé met mie en groente.
Vries eventueel tempé in. Het is dan nog 3 maanden houdbaar.

Informatie over dit recept

Klimaatkanjer Klimaatkanjer: dit recept heeft een lage klimaatbelasting.
Duurzaam eten Chinese kool is deze maand (december) een seizoensproduct.

Past in dieet

  • Met weinig zout
  • Bij verhoogd cholesterol
  • Bij diabetes
  • Vrij van melk
  • Vrij van ei

Voedingswaarden per persoon

  Recept incl. menusuggestie
Energie 620 kcal 620 kcal
Vet 25 gram 25 gram
Waarvan verzadigd vet 4 gram 4 gram
Koolhydraten 70 gram 70 gram
Waarvan suikers 6 gram 6 gram
Vezels 15 gram 15 gram
Eiwit 20 gram 20 gram
Zout
< 0.1 gram < 0.1 gram
Print dit recept
Deel dit recept