Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
Recept van het Voedingscentrum: Stamppotje met bonen

Stamppotje met bonen

Heerlijk voedzame vega-stamppot. De witte bonen en de noten zijn een goed alternatief voor vlees.

  • 2 personen
  • 30+ minuten
  • hoofdgerecht
  •  

Ingrediënten

  • 6 aardappelen
  • 300 gram sperziebonen
  • 1 ui
  • 1 rode paprika
  • 2 eetlepels olie
  • 1 theelepel bonenkruid
  • 1 kleine pot witte bonen (uitlekgewicht ca. 250 gram)
  • ca. 100 ml halfvolle melk
  • paprikapoeder
  • 1 handje ongezouten cashewnoten

Bereiding

  1. Schil de aardappelen en kook ze in weinig water gaar.
  2. Maak de sperziebonen schoon en breek ze tweemaal.
  3. Maak de ui en de paprika schoon. Snijd de ui in snippers en de paprika in blokjes.
  4. Fruit de ui in de olie zacht.
  5. Voeg de sperziebonen en de paprika toe met een beetje water en smoor de sperziebonen in ca. 10 minuten gaar.
  6. Spoel de witte bonen in een zeef onder de kraan en laat ze uitlekken.
  7. Voeg het bonenkruid en de witte bonen toe aan de groente en warm het geheel goed door.
  8. Breng de melk aan de kook.
  9. Maak van de gare aardappelen met de hete melk een puree.
  10. Schep het groentemengsel erdoor.
  11. Maak op smaak met wat paprikapoeder en strooi de cashewnoten erover.

Ingrediënten over?

Melk is een bederfelijk product. Koop daarom alleen de hoeveelheid die je nodig hebt en let op de houdbaarheidsdatum. Bewaar melk altijd in de koelkast op 4 graden. Met elk uur buiten de koelkast verliest melk een dag van de houdbaarheid. Zet melk daarom na gebruik snel weer terug in de koelkast. Na opening is melk ongeveer 3 dagen in de koelkast houdbaar. Gooi melk daarna niet direct weg. Kijk, ruik en proef een beetje om de kwaliteit te beoordelen. Ook als de THT-datum is verstreken, kan de melk nog goed zijn. Melk die zuur ruikt of proeft en/of klontert is niet meer goed.

Informatie over dit recept

Klimaatkanjer Klimaatkanjer: dit recept heeft een lage klimaatbelasting.
Duurzaam eten Sperzieboon heeft deze maand (januari) een lage klimaatbelasting.

Past in dieet

  • Met weinig zout
  • Bij verhoogd cholesterol
  • Bij diabetes
  • Vrij van gluten
  • Vrij van ei

Voedingswaarden per persoon

  Recept incl. menusuggestie
Energie 535 kcal 535 kcal
Vet 20 gram 20 gram
Waarvan verzadigd vet 3 gram 3 gram
Koolhydraten 65 gram 65 gram
Waarvan suikers 8 gram 8 gram
Vezels 15 gram 15 gram
Eiwit 20 gram 20 gram
Zout
0,6 gram 0,6 gram
Print dit recept
Deel dit recept