Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
Recept van het Voedingscentrum: Shakshuka met paprika

Shakshuka met paprika

Een perfect eenpansrecept voor restjes: denk aan verse kruiden, groente en kaas. De variatiemogelijkheden zijn groot bij dit gerecht. Rooster er wat (oude) boterhammen bij en dopen maar.
  • 2 personen
  • meer dan 30 minuten
  • hoofdgerecht
  • 515 kcal

Ingrediënten

  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 (rode) paprika
  • 10 gram verse koriander of peterselie
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel shakshukakruiden zonder zout
  • 800 gram tomatenblokjes zonder zout (blik)
  • 4 eieren
  • 50 gram zachte geitenkaas
  • 2 volkoren pita's

Bereiding

  1. Pel de ui en knoflook en snijd fijn.
  2. Maak de paprika schoon en snijd in blokjes.
  3. Was de kruiden en snijd fijn. 
  4. Verhit de olie en bak de ui glazig.
  5. Voeg de paprika en knoflook toe en bak zacht.
  6. Bak de shakshukakruiden een minuut mee.
  7. Voeg de tomatenblokjes toe.
  8. Maak kuiltjes in het tomatenmengsel en breek daar de eieren in. 
  9. Doe de deksel op de pan en laat de eieren in 10-15 minuten stollen.
  10. Bereid de pita's volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  11. Garneer de shakshuka met verkruimelde zachte geitenkaas en de verse kruiden. Serveer het brood erbij.

Variaties

Shakshukakruiden kun je makkelijk zelf maken. Kijk op onze pagina met kruidenmixen hoe je dat doet.

In plaats van paprika is het ook lekker om wortel, venkel of puntpaprika te gebruiken. De ui kan vervangen of aangevuld worden met sjalot, bosui of prei. Maak verse kruiden op in dit gerecht. Ga voor 1 kruid of een mix. Je kunt het ook nog aanvullen met bijvoorbeeld Italiaanse kruiden uit een potje. De geitenkaas kan vervangen worden door restje(s) kaas, zoals cottage cheese, ricotta of witte kaasblokjes, maar ook door een schep yoghurt of kwark.

Ingrediënten over?

Kijk op onze receptensite welke recepten je ermee kunt maken of bekijk het bewaaradvies in onze Bewaarwijzer.

Informatie over dit recept

Duurzaam eten Paprika is deze maand een klimaatvriendelijke keuze. Kies bij voorkeur voor groente met het Biologisch of On the way to PlanetProof keurmerk.
Kies bij voorkeur voor ei met een topkeurmerk. Biologisch, On the way to PlanetProof en Beter Leven 2 of 3 sterren zijn duurzamere keuzes.
Kies bij voorkeur voor kaas met een topkeurmerk. Biologisch, On the way to PlanetProof en Beter Leven zijn duurzamere keuzes.

Past in dieet

  • Met weinig zout
  • Caloriearm

Voedingswaarden per persoon

  Recept
Energie 515 kcal
Vet 26 gram
Waarvan verzadigd vet 8 gram
Koolhydraten 40 gram
Waarvan suikers 19 gram
Vezels 8 gram
Eiwit 27 gram
Zout
1,3 gram

Download de gratis Slim Koken-app

In de receptenapp Slim Koken vind je bijna 2.000 recepten van het Voedingscentrum. Je kunt daar de hoeveelheden aanpassen, een boodschappenlijstje maken en je favoriete recepten opslaan. Bekijk en download de Slim Koken-app.