Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Populair
Ga naar

Rode bonensalade

Zoek een ander recept

Deze bonensalade maak je met kidneybonen, tomaatjes, radijs en rode sla. Lekker met volkoren stokbrood.

  • 2 personen
  • 30+ minuten
  • hoofdgerecht

Ingrediënten

  • 1 klein blik kidney bonen (uitlekgewicht ca. 400 gram)
  • 1 sjalot of stukje ui
  • 1 teentje knoflook
  • mespunt tijm
  • peper
  • 1-2 eetlepels azijn
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 250 gram kerstomaatjes
  • 1 kropje radicchio (roodlofsla of rode sla)
  • 1 bos radijs
  • ½ volkoren stokbrood

Bereiding

  1. Laat de bonen uitlekken en spoel ze af.
  2. Pel de sjalot en snijd hem klein.
  3. Pers het teentje knoflook boven een kom uit. Voeg de kleingesneden sjalot, de tijm, peper, azijn en de olie toe.
  4. Meng dit door de bonen en laat het een half uur intrekken.
  5. Maak de groente schoon. 
  6. Halveer de tomaatjes, scheur de sla in stukjes en snijd de radijsjes in plakjes.
  7. Meng de groente door de bonen en zet de salade even koud weg.
  8. Snijd het stokbrood in plakken en geef het erbij.

Ingrediënten over?

Ui
Bewaar uien buiten de koelkast op een donkere, droge plek. Uien nemen snel vocht op en dan gaan ze rotten.

Informatie over dit recept

Klimaatkanjer Klimaatkanjer: dit recept heeft een lage milieubelasting.
Duurzaam eten Radicchio is deze maand (juni) een seizoensproduct.

Past in dieet

  • Met weinig zout
  • Bij verhoogd cholesterol
  • Bij diabetes
  • Vrij van melk
  • Vrij van ei

Voedingswaarden per persoon

  Recept incl. menusuggestie
Energie 565 kcal 565 kcal
Eiwit 30 gram 30 gram
Koolhydraten 70 gram 70 gram
Waarvan suikers 10 gram 10 gram
Vet 15 gram 15 gram
Waarvan verzadigd vet 2 gram 2 gram
Vezels 25 gram 25 gram
Zout 0,9 gram 0,9 gram
Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke 2 weken tips en nieuwtjes over gezond, duurzaam en veilig eten in je mailbox.