Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
Recept van het Voedingscentrum: Ribollita

Ribollita

Deze soep vindt zijn oorsprong in Toscane.
  • 2 personen
  • minder dan 30 minuten
  • hoofdgerecht
  • 460 kcal
  •  
  • Informatie

Ingrediënten

  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • ½ rode peper
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel tomatenpuree zonder zout
  • 250 gram flageolets (groene boontjes) (uitlekgewicht, blik)
  • 250 ml water
  • 200 gram tomatenblokjes zonder zout (blik)
  • ¼ groentebouillontablet met minder zout
  • 250 gram witte of savooiekool
  • (gerookt) paprikapoeder
  • 4 volkoren boterhammen

Bereiding

  1. Pel de ui en de knoflook. Snijd de ui en 1½ teentje knoflook klein.
  2. Verwijder de pitjes uit de peper voor een minder scherpe smaak. Snijd de peper klein.
  3. Fruit de ui, knoflook en peper in de hete olie glazig.
  4. Bak de tomatenpuree mee.
  5. Spoel de flageolets af in een zeef.
  6. Voeg het water, de tomatenblokjes, het stukje bouillontablet en de flageolets toe aan de ui en breng dit aan de kook. Laat de soep 5 minuten koken.
  7. Was de kool en schaaf het in smalle repen.
  8. Neem de helft uit de pan en pureer dit glad met een staafmixer of in de keukenmachine.
  9. Doe dit weer bij de rest in de pan en breng het met de kool aan de kook.
  10. Laat de soep nog een paar minuten koken en maak het op smaak met wat paprikapoeder.
  11. Snijd het brood diagonaal door.
  12. Rooster de driehoekjes in de broodrooster lichtbruin. Wrijf het brood in met een half teentje knoflook.
  13. Leg 1-2 driehoekjes brood per persoon in een diep bord en schep er soep op.

Allergie-informatie

We kunnen niet garanderen dat de ingrediënten die je gebruikt vrij zijn van allergenen. Kijk daarom altijd op het etiket of raadpleeg onze Kies Ik Gezond?-app.

Ingrediënten over?

Verse peper:
Bewaar een peper maximaal 7 dagen in de koelkast. Verpak een stukje peper in plasticfolie en bewaar het nog 2–3 dagen.

Tomatenblokjes in blik:
Doe een rest tomaten over in een schaal of koelkastdoosje. Bewaar de tomaten afgedekt in de koelkast maximaal 2 dagen. Verwerk de rest in dit lekkere pastagerecht.

Informatie over dit recept

Klimaatkanjer Klimaatkanjer: dit recept heeft een lage klimaatbelasting.
Duurzaam eten Witte kool is deze maand (oktober) een seizoensproduct.

Past in dieet

  • Bij verhoogd cholesterol
  • Met weinig zout
  • Caloriearm
  • Bij diabetes
  • Vrij van ei
  • Vrij van koemelk (inclusief lactose)

Voedingswaarden per persoon

  Recept
Energie 460 kcal
Vet 13 gram
Waarvan verzadigd vet 2 gram
Koolhydraten 56 gram
Waarvan suikers 10 gram
Vezels 19 gram
Eiwit 20 gram
Zout
1,3 gram

Download de gratis Slim Koken-app

In de receptenapp Slim Koken vind je bijna 2.000 recepten van het Voedingscentrum. Je kunt daar de hoeveelheden aanpassen, een boodschappenlijstje maken en je favoriete recepten opslaan. Bekijk en download de Slim Koken-app.

Print dit recept
Deel dit recept