Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
Recept van het Voedingscentrum: Ribollita

Ribollita

Deze soep vindt zijn oorsprong in Toscane.

  • 2 personen
  • 15-30 minuten
  • hoofdgerecht
  •  

Ingrediënten

  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • ½ rode peper
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel tomatenpuree zonder zout
  • 1 klein blik flageolets (groene boontjes, uitlekgewicht ca. 250 gram)
  • ½ blik tomatenblokjes zonder zout
  • ¼ groentebouillontablet met minder zout
  • stuk witte of savooiekool (of 250 gram gesneden)
  • (gerookt) paprikapoeder
  • 4 volkoren boterhammen

Bereiding

  1. Pel de ui en de knoflook. Snijd de ui en 1½ teentje knoflook klein.
  2. Verwijder de pitjes uit de peper voor een minder scherpe smaak. Snijd de halve peper klein.
  3. Fruit dit in de hete olie glazig.
  4. Bak de tomatenpuree mee.
  5. Spoel de flageolets af in een zeef.
  6. Voeg 250 ml water, de tomatenblokjes, het stukje bouillontablet en de flageolets toe aan de ui en breng dit aan de kook. Laat de soep 5 minuten koken.
  7. Was de kool en schaaf het in smalle repen.
  8. Neem de helft uit de pan en pureer dit glad met een staafmixer of in de keukenmachine.
  9. Doe dit weer bij de rest in de pan en breng het met de kool aan de kook.
  10. Laat de soep nog een paar minuten koken en maak het op smaak met wat paprikapoeder.
  11. Snijd het brood diagonaal door.
  12. Rooster de driehoekjes in de broodrooster lichtbruin. Wrijf het brood in met een half teentje knoflook.
  13. Leg 1-2 driehoekjes brood in een diep bord en schep er soep op.

Extra informatie

Allergie info:
Kijk op het etiket voor het gebruik van bouillon.

Ingrediënten over?

Verse peper:
Bewaar een peper maximaal 7 dagen in de koelkast. Verpak een stukje peper in plasticfolie en bewaar het nog 2–3 dagen.

Tomatenblokjes in blik:
Doe een rest tomaten over in een schaal of koelkastdoosje. Bewaar de tomaten afgedekt in de koelkast maximaal 2 dagen. Verwerk de rest in dit lekkere pastagerecht.

Informatie over dit recept

Klimaatkanjer Klimaatkanjer: dit recept heeft een lage klimaatbelasting.
Duurzaam eten Witte kool is deze maand (september) een seizoensproduct.

Past in dieet

  • Caloriearm
  • Met weinig zout
  • Bij verhoogd cholesterol
  • Bij diabetes
  • Vrij van ei

Voedingswaarden per persoon

  Recept incl. menusuggestie
Energie 460 kcal 460 kcal
Vet 15 gram 15 gram
Waarvan verzadigd vet 2 gram 2 gram
Koolhydraten 55 gram 55 gram
Waarvan suikers 10 gram 10 gram
Vezels 20 gram 20 gram
Eiwit 20 gram 20 gram
Zout
1,5 gram 1,5 gram
Print dit recept
Deel dit recept