Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
Recept van het Voedingscentrum: Pompoenrisotto van parelgort met salie

Pompoenrisotto van parelgort met salie

Heerlijk zacht van smaak.

  • 2 personen
  • meer dan 30 minuten
  • hoofdgerecht
  • 600 kcal
  •  

Ingrediënten

  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 300 gram pompoen
  • 10 blaadjes salie
  • 20 gram hazelnoten
  • 2 eieren
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 175 gram volkoren granen zoals parelgort, freekeh, gerst of spelt
  • 400 ml water
  • ½ (groente)bouillontablet met minder zout
  • 20 gram belegen kaas 30+ (geraspt)
  • zwarte peper

Bereiding

  1. Pel de ui en knoflook en snijd klein.
  2. Snijd de pompoen in stukjes van 2 bij 2 cm. 
  3. Was de salie en snijd de blaadjes fijn.
  4. Rooster de hazelnoten in een droge pan en hak fijn. 
  5. Kook de eieren in 8-10 minuten minuten gaar en laat ze schrikken. 
  6. Verwarm de olie in de pan en fruit de ui en de knoflook op laag vuur tot deze zacht zijn. 
  7. Voeg de gort toe en bak deze een minuut mee.
  8. Voeg de salie toe.
  9. Verwarm het water en los het stuk bouillontablet erin op.
  10. Voeg zoveel bouillon toe dat aan de gort tot deze net onder staat.
  11. Kijk op de verpakking hoe lang jouw graansoort moet koken. Als dit 10 minuten is voeg je de pompoenstukjes direct toe. Is dit langer dan 10 minuten dan voeg je de pompoenstukjes de laatste 10 minuten van de kooktijd toe.
  12. De pompoenblokjes mogen bovenop de gort liggen zodat ze gestoomd worden. Doe de deksel op de pan.
  13. Kijk na 5 minuten of de bouillon al is opgenomen door de gort. Als dat zo is voeg je nieuwe bouillon toe. De pompoen is ook wat zachter geworden en kun je door de gort heen roeren.
  14. Herhaal het toevoegen van bouillon totdat deze op is.
  15. Proef als de kooktijd van de gort bijna verstreken is of deze gaar is. Een korrel die nog een beetje stevig (al dente) is, is het lekkerst.
  16. Zet het vuur uit. Meng de kaas er doorheen en laat smelten.
  17. Pel de eieren en snijd ze in vieren.
  18. Verdeel de risotto over diepe borden en garneer met de hazelnoten, eieren en eventueel nog wat salie.
  19. Maal er wat verse zwarte peper overheen.

Ingrediënten over?

Salie:
Bewaar verse kruiden in een vochtig keukenpapier in de koelkast. Maak van de overige salie deze heerlijke Tomatenquiche met noten.

Informatie over dit recept

Duurzaam eten Dit recept bevat 'Pompoen'. Dit product is deze maand (april) niet de meest duurzame oplossing.
Ei Bij ei kun je op dierenwelzijn letten door te kiezen voor vrije uitloop, biologisch of Beter Leven.

Past in dieet

  • Bij verhoogd cholesterol
  • Met weinig zout
  • Bij diabetes

Voedingswaarden per persoon

  Recept
Energie 600 kcal
Vet 25 gram
Waarvan verzadigd vet 5 gram
Koolhydraten 67 gram
Waarvan suikers 5 gram
Vezels 12 gram
Eiwit 21 gram
Zout
0,6 gram

Download de gratis Slim Koken-app

In de receptenapp Slim Koken vind je bijna 2.000 recepten van het Voedingscentrum. Je kunt daar de hoeveelheden aanpassen, een boodschappenlijstje maken en je favoriete recepten opslaan. Bekijk en download de app.

Print dit recept
Deel dit recept