Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
Recept van het Voedingscentrum: Pompoenrisotto van parelgort met salie

Pompoenrisotto van parelgort met salie

Heerlijk zacht van smaak.

  • 2 personen
  • 30+ minuten
  • hoofdgerecht
  •  

Ingrediënten

  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 300 gram pompoen
  • 10 blaadjes salie
  • 1 eetlepel ongezouten geroosterde hazelnoten
  • 2 eieren
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 175 gram parelgort/gerst/spelt/freekeh
  • 400 ml bouillon met minder zout
  • 2 eetlepels geraspte belegen 30+ kaas
  • zwarte peper

Bereiding

  1. Pel de ui en snipper hem.
  2. Pel de teentjes knoflook en hak ze fijn.
  3. Snijd de pompoen in stukjes van 2 bij 2 cm. 
  4. Was de salie en snijd de blaadjes fijn.
  5. Hak de hazelnoten fijn. 
  6. Kook de eieren in 7-8 minuten gaar en laat ze schrikken. 
  7. Verwarm de olie in de pan en fruit de ui en de knoflook op laag vuur tot deze zacht zijn. 
  8. Voeg de gort toe en bak deze een minuutje mee. Voeg de salie toe.
  9. Voeg zoveel bouillon toe dat de gort net onder staat. 
  10. Kijk op de verpakking hoe lang jouw graansoort moet koken. Als dit 10 minuten is voeg je de pompoenstukjes direct toe. Is dit langer dan 10 minuten dan voeg je de pompoenstukjes de laatste 10 minuten van de kooktijd toe. De pompoenblokjes mogen bovenop de gort liggen zodat ze gestoomd worden. Doe de deksel op de pan.
  11. Kijk na een minuut of 5 of de bouillon al wat is opgenomen door de gort. Als dat zo is voeg je nieuwe bouillon toe. De pompoen is ook wat zachter geworden en kun je door de gort heen roeren. Herhaal en toevoegen van bouillon totdat deze op is. 
  12. Proef als de kooktijd van de gort bijna verstreken is of deze gaar is. Een korrel die nog een beetje stevig (al dente) is is het lekkerst. 
  13. Zet het vuur uit. Meng de kaas er doorheen en laat hem smelten. 
  14. Pel de eieren en snijd ze in vieren. 
  15. Verdeel de risotto over diepe borden en versier met de hazelnoten, eieren en eventueel nog wat salie. Maal er wat verse zwarte peper overheen.

Ingrediënten over?

Salie over? Maak er deze heerlijke Tomatenquiche met noten mee. 

Informatie over dit recept

Duurzaam eten Pompoen heeft deze maand (mei) een lage klimaatbelasting.
Ei Bij ei kun je op dierenwelzijn letten door te kiezen voor vrije uitloop, biologisch of Beter Leven.

Past in dieet

  • Met weinig zout
  • Bij verhoogd cholesterol
  • Bij diabetes

Voedingswaarden per persoon

  Recept incl. menusuggestie
Energie 570 kcal 570 kcal
Vet 25 gram 25 gram
Waarvan verzadigd vet 4 gram 4 gram
Koolhydraten 65 gram 65 gram
Waarvan suikers 5 gram 5 gram
Vezels 10 gram 10 gram
Eiwit 20 gram 20 gram
Zout
0,4 gram 0,4 gram

Download de gratis Slim Koken-app

In de receptenapp Slim Koken vind je bijna 2.000 recepten van het Voedingscentrum. Je kunt daar de hoeveelheden aanpassen, een boodschappenlijstje maken en je favoriete recepten opslaan. Bekijk en download de app.

Print dit recept
Deel dit recept