Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Pilav met kruiden en noten

Pilav is een verrukkelijk gerecht uit het Midden-Oosten.

  • 2 personen
  • 30+ minuten
  • hoofdgerecht
  •  

Ingrediënten

  • ¼ groentebouillontablet met minder zout
  • 2 eetlepels citroensap
  • mespunt saffraandraadjes
  • 1 ui
  • 1 vleestomaat
  • 3 kardemompeultjes
  • 1 eetlepel olie
  • ½ kaneelstokje
  • 2 kruidnagels
  • 150 gram zilvervliesrijst
  • 400 gram sperziebonen
  • 5 takjes peterselie
  • 50 gram walnoten

Bereiding

  1. Breng 300 ml water met het stukje  bouillontablet en 1 eetlepel citroensap tegen de kook aan en laat hierin de draadjes saffraan een paar minuten trekken.
  2. Pel de ui en snijd hem klein.
  3. Was de tomaat en snijd het vruchtvlees in blokjes.
  4. Plet de kardemompeulen met een houten lepel.
  5. Verwarm de olie en fruit hierin de kardemom, kaneel en kruidnagels tot het gaat geuren. Voeg de ui toe en fruit deze mee.
  6. Voeg de blokjes tomaat en de rijst toe en roer tot alle rijst gemengd is met de olie.
  7. Giet de bouillon erbij en kook de rijst 15 minuten.
  8. Maak de sperziebonen schoon en breek ze eenmaal.
  9. Kook de sperziebonen in weinig water in 10 minuten gaar.
  10. Neem de pan met rijst van het vuur en laat de rijst nog 10 minuten staan. Voeg eventueel nog wat citroensap toe.
  11. Was de peterselie en knip het klein.
  12. Hak de noten grof.
  13. Meng op het laatst de peterselie door de pilav en strooi de noten erover.

Extra informatie

Allergie info:
Kijk op het etiket voor het gebruik van bouillon.

Ingrediënten over?

Beetje citroensap nodig? Snijd de citroen niet door, maar prik er een gaatje in en knijp er wat sap uit. Gebruik eventueel citroensap uit een flesje. Een flesje afgesloten citroensap is in de koelkast weken houdbaar.

Informatie over dit recept

Klimaatkanjer Klimaatkanjer: dit recept heeft een lage milieubelasting.
Duurzaam eten Sperzieboon heeft deze maand (november) een lage klimaatbelasting.

Past in dieet

  • Met weinig zout
  • Bij verhoogd cholesterol
  • Bij diabetes
  • Vrij van gluten
  • Vrij van melk
  • Vrij van ei

Voedingswaarden per persoon

  Recept incl. menusuggestie
Energie 590 kcal 590 kcal
Eiwit 15 gram 15 gram
Koolhydraten 70 gram 70 gram
Waarvan suikers 6 gram 6 gram
Vet 25 gram 25 gram
Waarvan verzadigd vet 3 gram 3 gram
Vezels 10 gram 10 gram
Zout
< 0.1 gram < 0.1 gram
Print dit recept
Deel dit recept