Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu van de Week Recept van de dag
Geserveerd met pinda's
2 personen
15-30 minuten
Ga naar
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Populair
Ga naar

Nieuwe aardappelen en uien in de oven

Zoek een ander recept

Zo zet je met weinig ingrediënten iets lekkers op tafel.

  • 2 personen
  • 30+ minuten
  • hoofdgerecht

Ingrediënten

  • 500 gram uien
  • 3 eetlepels vloeibare margarine
  • 500 gram aardappelen
  • 1 bosuitje
  • peper
  • tijm
  • 2 laurierblaadjes
  • ¼ (groente)bouillontablet met minder zout
  • 1 (oude) volkoren boterham
  • 150 gram mager rundergehakt
  • gehaktkruiden zonder zout

Bereiding

  1. Warm de oven voor op 175 °C.
  2. Pel de uien en snijd ze in ringen. Snijd een stukje heel klein en houd dit apart.
  3. Fruit de uienringen in de helft van de margarine goudgeel.
  4. Schil de aardappelen en schaaf of snijd ze in dunne plakken.
  5. Maak het bosuitje schoon en snijd het ringen.
  6. Doe de uienringen in een ovenvaste schaal en bestrooi ze met peper.
  7. Schik de plakjes aardappel erop.
  8. Strooi er de ringetjes bosui, peper en tijm over en voeg de laurier toe.
  9. Los het stukje bouillontablet op in 200 ml water.
  10. Giet de bouillon over de aardappelen en laat het geheel in de hete oven in ± 50 minuten gaar worden.
  11. Scheur het brood in stukjes en week het in wat water.
  12. Maak het gehakt aan met het brood, de achtergehouden ui en gehaktkruiden. Vorm er kleine balletjes van.
  13. Bak de gehaktballetjes in de rest van de margarine in 10 minuten gaar en bruin. Geef ze bij de ovenschotel.

Extra informatie

Allergie info:
Kijk op het etiket voor het gebruik van margarine en bouillon.

Ingrediënten over?

Aardappelen:
Bewaar aardappelen op een donkere koele plaats. De beste temperatuur ligt tussen 4 en 7° C. Door te veel licht worden ze groen en ontstaat de giftige stof solanine. Als aardappelen te warm worden bewaard gaan ze uitlopen. Verwijder deze uitlopers en snijd het plekje er goed uit.

Informatie over dit recept

Duurzaam eten Ui is deze maand (oktober) een seizoensproduct.
Rund Bij rundvlees kun je op dierenwelzijn letten door te kiezen voor scharrel, biologisch of Beter Leven.

Past in dieet

  • Met weinig zout
  • Bij verhoogd cholesterol
  • Bij diabetes
  • Vrij van ei

Voedingswaarden per persoon

  Recept incl. menusuggestie
Energie 575 kcal 575 kcal
Eiwit 25 gram 25 gram
Koolhydraten 65 gram 65 gram
Waarvan suikers 9 gram 9 gram
Vet 20 gram 20 gram
Waarvan verzadigd vet 5 gram 5 gram
Vezels 10 gram 10 gram
Zout 0,6 gram 0,6 gram
Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke 2 weken tips en nieuwtjes over gezond, duurzaam en veilig eten in je mailbox.