Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
Recept van het Voedingscentrum: Linzenpaté met paddenstoelen en gepofte courgettes

Linzenpaté met paddenstoelen en gepofte courgettes

  • 4 personen
  • meer dan 30 minuten
  • hoofdgerecht
  • 430 kcal
  •  

Ingrediënten

  • 200 gram groene of bruine linzen
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 rode ui
  • 100 gram winterwortel
  • 1 stengel bleekselderij
  • 2 eetlepels olijfolie
  • teentjes (verse) knoflook
  • 50 gram hazelnoten of walnoten
  • 100 gram gegrilde paprika (koeling, zonder zout)
  • 3 eieren
  • tijm
  • 1 eetlepel mosterd
  • 4 smalle kleine courgettes
  • rozemarijnnaaldjes
  • 400 gram gemengde paddenstoelen
  • 1 dunne prei
  • 1 eetlepel vloeibare margarine

Materialen

Cakevorm inhoud 1 liter

Bereiding

  1. Was de linzen en kook ze in ruim water met de laurierblaadjes in ca. 20 minuten gaar.
  2. Maak de groente schoon. Snijd de ui in snippers, het stuk wortel in blokjes en de bleekselderij in boogjes.
  3. Fruit de groente in 1 eetlepel olie zacht. Pers er 1 teentje knoflook boven uit. Laat dit afkoelen.
  4. Hak de noten grof.
  5. Snijd de paprika klein.
  6. Warm de oven voor op 180° C. Bestrijk de vorm met een beetje olie.
  7. Giet de gare linzen af en laat ze een beetje afkoelen. Pureer de helft van de linzen met een staafmixer.
  8. Klop de eieren los en meng er tijm, de mosterd en eventueel wat peper door. Roer er de gepureerde linzen door.
  9. Meng dit met de groente, de paprika, de noten en de hele linzen. Schep dit in de vorm.
  10. Schuif een bakplaat iets onder het midden van de oven en zet de paté er op. Bak de paté 30 minuten in de hete oven.
  11. Was de courgettes en snijd de steelaanzet eraf. Maak om de 4 cm een inkeping in de courgettes.
  12. Pel teentjes knoflook en snijd ze in dunne plakjes. Vul de inkepinkjes van de courgettes met een plakje knoflook en wat rozemarijn. Bestrijk de courgettes met wat olijfolie.
  13. Leg de courgettes op de bakplaat bij de paté in de oven. Laat ze in 15 minuten gaar poffen en de paté lichtbruin kleuren.
  14. Maak de paddenstoelen schoon en snijd ze in plakken of parten.
  15. Maak de prei schoon en snijd hem in dunne ringen.
  16. Bak de prei zacht in de margarine. Bak de paddenstoelen kort mee en maak het op smaak met peper en wat tijm.
  17. Stort de paté en snijd hem in plakken. Leg op borden 2 plakken paté, een gepofte courgette en wat van de paddenstoelen.

Variaties

Gebruik eventueel 500 gram linzen uit blik.

Allergie-informatie

Kijk op het etiket voor het gebruik van margarine.

Ingrediënten over?

Gegrilde paprika:
Bewaar gegrilde paprika’s na het openen van de verpakking nog maximaal 2 dagen in de koelkast.
Gebruik een schone vork om ze uit de verpakking te nemen, dit voorkomt besmetting met bacteriën en schimmels. Gebruik gegrilde paprika’s op brood of in een salade.

Informatie over dit recept

Ei Bij ei kun je op dierenwelzijn letten door te kiezen voor vrije uitloop, biologisch of Beter Leven.

Past in dieet

  • Bij verhoogd cholesterol
  • Vrij van gluten
  • Met weinig zout
  • Caloriearm
  • Bij diabetes
  • Vrij van melk (inclusief lactose)

Voedingswaarden per persoon

  Recept
Energie 430 kcal
Vet 20 gram
Waarvan verzadigd vet 3 gram
Koolhydraten 31 gram
Waarvan suikers 7 gram
Vezels 15 gram
Eiwit 23 gram
Zout
0,3 gram

Download de gratis Slim Koken-app

In de receptenapp Slim Koken vind je bijna 2.000 recepten van het Voedingscentrum. Je kunt daar de hoeveelheden aanpassen, een boodschappenlijstje maken en je favoriete recepten opslaan. Bekijk en download de app.

Print dit recept
Deel dit recept