Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Populair
Ga naar

Linzenpaté met paddenstoelen en gepofte courgettes

Zoek een ander recept

  • 4 personen
  • 30+ minuten
  • hoofdgerecht

Ingrediënten

  • 200 gram groene linzen of 2 blikjes linzen (uitlekgewicht totaal 500 gram)
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 rode ui
  • ½ winterwortel
  • 1 stengel bleekselderij
  • 2 eetlepels olijfolie
  • teentjes (verse) knoflook
  • 50 gram hazelnoten of walnoten
  • 100 gram gegrilde paprika (koeling, zonder zout)
  • 3 eieren
  • tijm
  • 1 eetlepel mosterd
  • 4 smalle kleine courgettes
  • rozemarijnnaaldjes
  • 400 gram gemengde paddenstoelen
  • 1 dunne prei
  • 1 eetlepel vloeibare margarine

Materialen

Cakevorm inhoud 1 liter

Bereiding

  1. Was de linzen en kook ze in ruim water met de laurierblaadjes in ca. 40 minuten gaar.
  2. Maak de groente schoon. Snijd de ui in snippers, het stuk wortel in blokjes en de bleekselderij in boogjes.
  3. Fruit de groente in 1 eetlepel olie zacht. Pers er 1 teentje knoflook boven uit. Laat dit afkoelen.
  4. Hak de noten grof.
  5. Snijd de paprika klein.
  6. Warm de oven voor op 180° C. Bestrijk de vorm met een beetje olie.
  7. Giet de gare linzen af en laat ze een beetje afkoelen. Pureer de helft van de linzen met een staafmixer.
  8. Klop de eieren los en meng er tijm, de mosterd en eventueel wat peper door. Roer er de gepureerde linzen door.
  9. Meng dit met de groente, de paprika, de noten en de hele linzen. Schep dit in de vorm.
  10. Schuif een bakplaat iets onder het midden van de oven en zet de paté er op. Bak de paté 30 minuten in de hete oven.
  11. Was de courgettes en snijd de steelaanzet eraf. Maak om de 4 cm een inkeping in de courgettes.
  12. Pel teentjes knoflook en snijd ze in dunne plakjes. Vul de inkepinkjes van de courgettes met een plakje knoflook en wat rozemarijn. Bestrijk de courgettes met wat olijfolie.
  13. Leg de courgettes op de bakplaat bij de paté in de oven. Laat ze in 15 minuten gaar poffen en de paté lichtbruin kleuren.
  14. Maak de paddenstoelen schoon en snijd ze in plakken of parten.
  15. Maak de prei schoon en snijd hem in dunne ringen.
  16. Bak de prei zacht in de margarine. Bak de paddenstoelen kort mee en maak het op smaak met peper en wat tijm.
  17. Stort de paté en snijd hem in plakken. Leg op borden 2 plakken paté, een gepofte courgette en wat van de paddenstoelen.

Extra informatie

Allergie info:
Kijk op het etiket voor het gebruik van margarine.

Ingrediënten over?

Gegrilde paprika:
Bewaar gegrilde paprika’s na het openen van de verpakking nog maximaal 2 dagen in de koelkast.
Gebruik een schone vork om ze uit de verpakking te nemen, dit voorkomt besmetting met bacteriën en schimmels. Gebruik gegrilde paprika’s op brood of in een salade

Informatie over dit recept

Klimaatkanjer Klimaatkanjer: dit recept heeft een lage milieubelasting.
Ei Bij ei kun je op dierenwelzijn letten door te kiezen voor vrije uitloop, biologisch of Beter Leven.

Past in dieet

  • Caloriearm
  • Met weinig zout
  • Bij verhoogd cholesterol
  • Bij diabetes
  • Vrij van gluten
  • Vrij van melk

Voedingswaarden per persoon

  Recept incl. menusuggestie
Energie 435 kcal 435 kcal
Eiwit 25 gram 25 gram
Koolhydraten 30 gram 30 gram
Waarvan suikers 7 gram 7 gram
Vet 20 gram 20 gram
Waarvan verzadigd vet 3 gram 3 gram
Vezels 15 gram 15 gram
Zout 0,4 gram 0,4 gram
Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke 2 weken tips en nieuwtjes over gezond, duurzaam en veilig eten in je mailbox.