Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Kruidige tempé met venkel en aardappelpuree

  • 2 personen
  • 15-30 minuten
  • hoofdgerecht
  •  

Ingrediënten

  • 600 gram aardappelen
  • 2 eetlepels olie
  • ½ citroen
  • 1-2 venkelknollen
  • 1 kleine ui
  • 150 gram tempé
  • peper, paprikapoeder
  • 1 teentje knoflook
  • ½ eetlepel tomatenpuree zonder zout
  • 5 zwarte olijven zonder pit
  • mespunt gedroogde rozemarijn
  • 150 ml halfvolle melk
  • nootmuskaat

Bereiding

  1. Schil de aardappelen. Kook ze in weinig water met een deksel op de pan gaar. 
  2. Maak een dressing van 1 eetlepel olie, wat geraspte citroenschil en citroensap.
  3. Maak de venkel schoon en bewaar het venkelgroen voor garnering. 
  4. Snijd of schaaf de venkel heel fijn. Meng de dressing door de venkel en strooi het venkelgroen erover.
  5. Pel de ui en snijd hem klein.
  6. Snijd de tempé in blokjes en bestrooi ze met peper en paprikapoeder.
  7. Verwarm de rest van de olie in een braadpan en bak hierin de blokjes tempé aan alle kanten bruin.
  8. Fruit de ui en de uitgeperste knoflook kort mee.
  9. Bak de tomatenpuree even mee.
  10. Voeg 100 ml water, de olijven en de rozemarijn toe en breng dit aan de kook. Stoof het gerecht nog 10 minuten.
  11. Breng de melk aan de kook.
  12. Maak van de gare aardappelen  met de hete melk, peper en nootmuskaat een puree en geef de tempé en venkel erbij. 

Ingrediënten over?

Olijven:
Gebruik een schone lepel of vork om olijven uit de pot te nemen. Dit voorkomt besmetting met bacteriën en schimmels. Een geopende pot olijven is in de koelkast nog ongeveer een maand houdbaar.

Informatie over dit recept

Klimaatkanjer Klimaatkanjer: dit recept heeft een lage milieubelasting.
Duurzaam eten Venkelknol heeft deze maand (april) een lage klimaatbelasting.

Past in dieet

  • Met weinig zout
  • Bij verhoogd cholesterol
  • Bij diabetes
  • Vrij van gluten
  • Vrij van ei

Voedingswaarden per persoon

  Recept incl. menusuggestie
Energie 530 kcal 530 kcal
Eiwit 20 gram 20 gram
Koolhydraten 65 gram 65 gram
Waarvan suikers 15 gram 15 gram
Vet 20 gram 20 gram
Waarvan verzadigd vet 4 gram 4 gram
Vezels 15 gram 15 gram
Zout
0,3 gram 0,3 gram
Print dit recept
Deel dit recept