Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu van de Week Recept van de dag
Met volkoren noedels en witte kool voor een oosters tintje
2 personen
15-30 minuten
Ga naar
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Populair
Ga naar

Kruidige rijst met tofu en abrikozen

Zoek een ander recept

De tofu en pijnboompitten geven dit gerecht een heerlijke bite.

  • 2 personen
  • 30+ minuten
  • hoofdgerecht

Ingrediënten

  • 1 eetlepel rozijnen
  • 40 gram gedroogde abrikozen
  • 2 bosuitjes
  • 2 eetlepels vloeibare margarine
  • 150 gram zilvervliesrijst
  • ½ theelepel piment
  • ½ theelepel speculaaskruiden
  • peper
  • ¼ groentebouillontablet met minder zout
  • 1 Chinese kool
  • 1 eetlepel pijnboompitten
  • 150 gram gerookte tofu

Bereiding

  1. Was de rozijnen en de abrikozen en snijd de abrikozen in reepjes.
  2. Maak de bosuitjes schoon en snijd ze in ringen.
  3. Verwarm de helft van de margarine en fruit hierin de bosuitjes zacht.
  4. Voeg de zilvervliesrijst, de specerijen en wat peper toe en bak tot alle rijstkorrels glanzen.
  5. Voeg 300 ml water, het stukje bouillontablet, de rozijnen en de abrikozen toe en breng dit aan de kook. Kook de rijst in ca. 20 minuten, of volgens de gebruiksaanwijzing gaar.
  6. Maak de Chinese kool schoon en snijd de kool in repen. Kook de Chinese kool in weinig water in ca. 8 minuten gaar.
  7. Bak de pijnboompitten in een droge koekenpan en neem ze uit de pan.
  8. Snijd de tofu in blokjes en bak de tofu in de rest van de margarine bruin.
  9. Schep de tofu en de pijnboompitjes door de rijst. Warm het geheel goed door. De rijst mag een beetje vochtig zijn.
  10. Geef de Chinese kool erbij.

Ingrediënten over?

Tofu:
Bewaar een stuk tofu afgedekt in een schaaltje met water maximaal 2 dagen in de koelkast. Gebruik de rest in een couscoussalade.
Vries eventueel tofu in. Het is dan nog 3 maanden houdbaar.

Informatie over dit recept

Klimaatkanjer Klimaatkanjer: dit recept heeft een lage milieubelasting.
Duurzaam eten Chinese kool is deze maand (augustus) een seizoensproduct.

Past in dieet

  • Met weinig zout
  • Bij verhoogd cholesterol
  • Bij diabetes

Voedingswaarden per persoon

  Recept incl. menusuggestie
Energie 600 kcal 600 kcal
Eiwit 20 gram 20 gram
Koolhydraten 80 gram 80 gram
Waarvan suikers 20 gram 20 gram
Vet 20 gram 20 gram
Waarvan verzadigd vet 3 gram 3 gram
Vezels 10 gram 10 gram
Zout 0,1 gram 0,1 gram
Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke 2 weken tips en nieuwtjes over gezond, duurzaam en veilig eten in je mailbox.